Index Vakbarát Hírportál

Rohamosan romlik a humanitárius helyzet Jemenben

2018. szeptember 13., csütörtök 18:22 | aznap frissítve

Rohamosan romlott a humanitárius helyzet Jemenben, amióta a béketárgyalások zátonyra futottak a hétvégén és kiéleződtek a harcok – közölte az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora Genfben.

A helyzet drámaian romlott az utóbbi napokban. A családok teljes rettegésben élnek a bombázás, ágyúzás és légicsapások miatt

– mondta Lise Grande. Az ENSZ-koordinátor szóvá tette az élelmezési helyzetet is. „A Hodeidában működő malmok milliókat juttatnak élelemhez. Különösen a vörös-tengeri malom miatt aggódunk, amelyben jelenleg 45 ezer tonna élelmiszert tárolnak, ami 3,5 millió embernek elég egy hónapra. Ha a malmok megrongálódnak, vagy megsemmisülnek, a humanitárius károk kiszámíthatatlanok lesznek.”

A konfliktus élő pokollá változtatta Jement a gyermekek számára

– jelentette ki Meritxell Relano, az UNICEF jemeni képviselője. „Becslések szerint 1,8 millió gyerek alultáplált az országban. Hozzávetőleg 400 ezren közülük súlyosan alultápláltak, s az életben maradásért kell megküzdeniük minden nap.”

A Genfben közvetítőkön keresztül tervezett megbeszélések a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a Szanaát és Jemen kiterjedt területeit ellenőrző síita húszi felkelők küldöttsége között szombatra hiúsultak meg, mert az utóbbi delegáció nem érkezett meg a konferenciára.

(MTI)

Rovatok