Index Vakbarát Hírportál

Földet ért Florence, egymillió embert evakuálnak

2018. szeptember 14., péntek 06:42

150 kilométeres sebességgel elérte Észak- és Dél-Karolinát a Florence hurrikán, melyet péntek délutánra egyes erősségűre fokoztak le.

A CNN több videót is közölt, ezeken látható, hogy sok helyen már méteres víz áll.

Nemcsak a partvidéken lehet áradásokra számítani, hanem a nagyobb folyók mentén is. A csütörtök éjszakát 15 ezer észak-karolinai ember töltötte átmeneti szállásokon, ez a szám tovább nőhet.

Hiába lassult le a vihar az előrejelzésekhez képest, így is pusztító erejű, már százezer háztartásban nincsen áram sem – írta a BBC.

Nemcsak a szélvihar, de az általa okozott áradások is veszélyeztetik az Atlanti-óceán partvidékét a térségben.

A két államban egymillió embert evakuálását rendelték el.

A helyzet csütörtök óta egyre romlik, ahogyan a szélvihar erősödik – annak ellenére, hogy a parthoz közeledve Florence veszített erejéből. 

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) szerint hiába lassult le 200-ről 150 kilométeresre a szél sebessége, a vihar pusztító ereje még mindig rendkívüli lehet a magával hozott heves esők miatt.

Akár 75 centiméter eső is eshet.

Az előrejelzések szerint csak szombaton enyhül az idő. Addigra akár 1-3 millió háztartásban is megszűnhet az áramszolgáltatás és a rendszer helyreállítása egy hetet is igénybe vehet. Az ettől való aggodalommal is magyarázható, hogy a térség benzinkútjain helyenként elfogyott az üzemanyag, sokan ugyanis generátorokkal készülnek az áramkimaradásra.

(Borítókép: Egy férfi pakol be az autójába az észak-karolinai  New Bernben, miután kiürítik a várost - fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP)

Rovatok