Index Vakbarát Hírportál

Salvini pártja csalt, de elég 75 év alatt törlesztenie

2018. szeptember 18., kedd 21:42

Az olasz ügyészség megengedte kedden a kormány kisebbik koalíciós pártjának, a Ligának, hogy 75 év alatt, részletekben fizesse vissza egy csalásból eredő, nyomozók által megállapított tartozását az olasz költségvetésnek, és ezzel megmentette a biztos csődtől a jobboldali pártot, írta az MTI.

Az olasz bíróság a múlt hónapban határozott úgy, hogy csalás miatt 49 millió eurót kell visszavenni a Ligától. Ebből közel 4 milliót megtaláltak a párt számláin, de a többi hiányzik, feltehetőleg külföldre került.

A párt kedden olyan alkut kötött a genovai ügyészséggel, hogy a fennmaradó tartozást évi mintegy 600 ezer eurós részletekben fizetheti vissza.

Az ügyészség tavaly indított vizsgálatot, miután Umberto Bossit, a Liga alapítóját és korábbi vezetőjét elítélték, amiért 2008 és 2010 között a költségvetésből kapott pártfinanszírozásból és az akkori nevén Északi Liga tagsági díjaiból fedezte családi kiadásait. Elítélték a párt volt pénztárosát is.

Matteo Salvini belügyminiszter, a párt jelenlegi vezetője, aki 2013 végén, a botrányt követően vette át a Liga vezetését, már több alkalommal kijelentette, hogy sosem látta a bíróság által említett 49 millió eurót.

Rovatok