Index Vakbarát Hírportál

ET: Bántalmazták a magyar rendőrök a Szerbiába toloncolt menekülteket

2018. szeptember 18., kedd 08:46 | aznap frissítve

Magyarországnak felül kell vizsgálnia a menedékkérők elszállásolását biztosító tranzitzónákra vonatkozó szabályozását, különösen a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának kell véget vetnie – írja az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottságának (CPT) kedden közzétett jelentésére hivatkozva az MTI.

A jelentés az ET szakbizottságának a Röszke és Tompa melletti tranzitzónákban tavaly októberben tett látogatásának tapasztalatait összegzi. A beszámoló szerint

Mint írták, a gyermekes családoknak és a kísérő nélküli kiskorúaknak is ott kell várakoznia, ez pedig elsősorban azért problémás, mert álláspontjuk szerint a helyiségek túlságosan is zárkákra emlékeztetnek, és így a környezet nem tekinthető megfelelőnek a menedékkérők elszállásolásához.

A jelentés szerint a tranzitzónákban a menedékkérők nem panaszkodtak bántalmazásra, a Magyarország területén elfogott és nem sokkal a jelentéstevők érkezése előtt a határ szerbiai oldalára toloncolt illegális bevándorlók közül ugyanakkor sokan azt állították, hogy magyar rendőrök fizikailag bántalmazták őket, amit a delegáció orvosszakértőjének véleménye is alátámasztott.

A bizottság szerint korábban nem folyt olyan eljárás, amely felmérte volna az erőszakos kitoloncolást követő bántalmazás kockázatát, és azt tanácsolta, hogy a magyar hatóságok vessenek véget a bevándorlók visszaküldésének.

Az illetékes magyar hatóságok a jelentésre adott válaszukban azt írták, a jelentés számos, a tényekkel ellentétes állítást tartalmaz, amelyek természete inkább politikai, mintsem szakmai, mire a bizottság elnöke, Mikola Gnatovszkij annyit válaszolt, hogy 

a magyar hatóságok válaszából egyértelműen kitűnik, hogy a jelentésben felvetett aggodalmak továbbra is érvényesek.

Gnatovszkij ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a szakbizottság delegációjának év végén tervezett következő látogatása lehetőséget biztosít a felvetett kulcsfontosságú kérdések megvitatására a helyzet javítása érdekében.

A jelentésre azóta a Belügyminisztérium is reagált: a közlemény szerint Magyarország kormánya határozottan visszautasítja az állításokat, mert mint írták, ez a jelentés egy újabb hazug vádaskodás és nyomásgyakorlás Magyarországra, a magyar határvédelmet pedig azért támadják,

mert el akarják azt venni hazánktól

A magyar rendőrség az uniós és a magyar törvényeket teljes mértékben betartva, eredményesen védi az EU schengeni határát, ezért elfogadhatatlan, hogy a magyar rendőröket

az illegális migránsok, és az őket törvénytelenségekre biztató civil szervezetek valótlan állításaira hivatkozva vádolják.

Végül arról írtak, hogy a bevándorláspárti erők kezdettől a határvédelem és a tranzitzónák megszüntetését várják el Magyarországtól, mert nem megállítani és ellenőrizni, hanem megszervezni akarják a migrációt, de Magyarország így is kitart uniós kötelezettségei és Európa védelme mellett.

Magyarország a schengeni rendelet szabályai és elvárásai szerint továbbra is megvédi az EU külső határát az illegális migrációtól és nem adja át a határvédelmet – emelte ki a közlemény.

Rovatok