Index Vakbarát Hírportál

Félkatonai szervezet után nyomoz a szlovén rendőrség

2018. szeptember 18., kedd 13:21

Nyomozást indított a szlovén rendőrség egy újabb jobboldali félkatonai alakulat ellen, amely a Kranji Gárda nevet vette fel. Az alakulat egy közösségi oldalon tett közzé három fotót, amelyen nyolc ember teljes katonai felszerelésben AK-47-es gépkarabéllyal gyakorlatozik egy erdőben. Kranj városa Ljubljanától 20 kilométerre északra, a Karavankák, a Kamniki-Alpok és a Júliai-Alpok közötti síkságon fekszik - írta az MTI. 

A képek mindössze egy nappal azután kerültek fel az internetre, hogy ott már megjelent egy olyan videofelvétel és több fénykép, amelyek tanúsága szerint a Maribor melletti Pohorje térség egyik erdejében, nem messze az osztrák határtól néhány száz másik, maszkot és olívazöld egyenruhát viselő férfi gyakorlatozott, egy részük gépkarabéllyal vagy szekercével a kezében.

Az említett alakulat a Stájer Gárda nevet vette fel, a történelmi Stájerország régióra utalva, amely a jelenlegi osztrák-szlovén határ két oldalán terült el. A milícia vezetőjét, Andrej Sisko közismert nacionalista politikust a rendőrség két nappal később az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére való felbujtás gyanújával őrizetbe vette.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a két csoport kapcsolatban áll-e egymással, de Sisko korábban azt mondta: a Stájer Gárdához hasonló fegyveres milíciát kíván létrehozni az összes szlovén régióban.

A Facebook-oldalon csak egy napig voltak fent a Kranji Gárda fotói, helyettük jelenleg az az üzenet olvasható, hogy készítői mindössze azt próbálták felmérni, hogy a tömegmédia hogyan reagál a képekre. A rendőrség ennek ellenére nyomozást indított az oldal készítője és az azon megjelent tartalom ellen, de még senkit nem vett őrizetbe.

Rovatok