Index Vakbarát Hírportál

A marokkói rendőrök ismét rajtaütöttek a menekültek ideiglenes táborain

2018. szeptember 18., kedd 11:45 | aznap frissítve

Európába készülő menekültek és migránsok ideiglenes táboraira csapott le a marokkói rendőrség Tanger kikötővárosban és a közeli erdőkben, közölték jogvédő szervezetek. 

Ezekben a táborokban több száz olyan ember húzta meg magát, akik a fekete-afrikai térségből a szegénység és az erőszak elől menekülnek. Egyre nagyobb tömegben érkeznek migránsok Marokkóba, hogy onnan a Gibraltári-szoroson át Spanyolországba jussanak el, miután az afrikai kontinensről Európába vezető, Líbiából kiinduló legjelentősebb útvonal bezárult azzal, hogy a líbiai parti őrség elfogta az embercsempészek hajóit.

Marokkói jogvédők elmondása szerint a migránsok elleni mostani művelet a legnagyobb 2015 óta. A Spanyolországba vezető marokkói átkelő pont egyikébe, Tangerbe érkező emberek azt mondták: a rendőrök rájuk törtek és elvették a pénzüket, amiből az embercsempészeket akarták kifizetni.

Az emberek  a városi hatóság fellépése miatt menekültek az erdőbe, de a rendőrök ide is követték őket. A  rendőrség razziákat tart, lefoglalja értéktárgyaikat, illetve buszokba kényszeríti őket, hogy a tengerpartól több száz kilométerre,  Dél-Marokkóba szállítsa őket.

Akik megúszták a rajtaütést a városban és az erdőben, azt mondják, nincs hová bújniuk. Egy kameruni férfi arról beszélt, hogy nem nagyon térhetnek vissza a városba, mert a rendőrök felszólították a helyi lakosokat, adják a hatóságok kezére őket, ha ivóvizet szeretnének kapni.

Musztafa el-Halfi marokkói kormányszóvivő kijelentette: az ország nem tűrheti tovább, hogy területén embercsempész-hálózatok működjenek, de Rabat nem hajlandó a régió csendőrének szerepét sem betölteni. A hatóságok szerint Marokkó tavaly 65 ezer migráns átkelését akadályozta meg.

Az észak-afrikai ország  275 millió dollárt (több mint 76 milliárd forintnak megfelelő összeget) kap az Európai Uniótól az Európa felé irányuló migráció visszafogására. A pénzt  munkahely-teremtésre és az alapvető szolgáltatások javítására kell fordítani.

Rovatok