Index Vakbarát Hírportál

Nagyon valószínű, hogy megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

2018. szeptember 18., kedd 11:45

Német orvosok szerint nagyon valószínű, hogy tényleg megmérgezték a Pussy Riot orosz punkzenekar egyik tagját, Pjotr Verzilovot, aki kedd este került kórházba, miután beszéd- és mozgászavarai támadtak, valamint egyre rosszabbul látott – írja a CNN.

Verzilovot szombaton késő este szállították a berlini Charité Kórházba, hogy ott kezeljék, az intézmény orvosai szerint pedig a jelek szerint külső anyag hatott a férfi idegrendszerére. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy mi lehetett az, de a vizsgálatok alapján más magyarázat nincs a hirtelen megbetegedésre. A férfit jelenleg is intenzív osztályon kezelik, de állapota javul.

Az orvosi szakvélemény azért fontos, mert megerősíti a hozzátartozói feltételezéseit, miszerint szándékos mérgezés történt, ami egy kísérlet volt arra, hogy megfélemlítsék vagy meggyilkolják a férfit.

A Pussy Riot legutóbb akkor hallatott magáról, amikor az oroszországi labdarúgó világbajnokság július 15-i fináléjának 52. percében rendőregyenruhába bújva szaladtak be a pályára. Elmondásuk szerint ezzel arra akarták ráirányítani a figyelmet, hogy Oroszországban túlzott hatáskörrel bírnak a rendfenntartó szervek.

Verzilovot, Nikulsinát és a punkzenekar másik két tagját 15 napos elzárásra ítélték a nyilvános események szervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt. A zenekar 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában adták elő a Szűzanya, zavard el Putyint! című dalukat. Akciójuk után letartóztatták őket.

Rovatok