Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló katonai akció a civilek ellen Dél-Szudánban

2018. szeptember 19., szerda 11:02

A dél-szudáni hadsereg és hozzá kötődő fegyveres csoportok megdöbbentően brutális támadásokat hajtottak végre a civil lakosság ellen. A sokkolóan kegyetlen offenzíva az április és július közötti offenzíva során történt, a polgárháború sújtotta ország északi részén. Minderről az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tett közzé jelentést szerdán.

A dokumentumban mintegy száz túlélő tanúvallomását rögzítették, írja az MTI a jelentés alapján. A túlélők egyebek között arról számoltak be, hogy válogatás nélkül gyilkoltak meg civileket a katonák, fákról lógattak le, páncélos járművekkel gázoltak halálra embereket. Beszámolóik szerint megtörtént, hogy két-hároméves kisgyerekeket gyilkoltak meg. Gyakran előfordult, hogy a katonák csoportosan nőket, kislányokat erőszakoltak meg, fosztogattak, embereket raboltak el. Többen beszéltek arról, hogy a katonák összeterelték az embereket, és rájuk gyújtották a házakat.

Az július elejéig tartott Dél-Szudán Unity nevű Szudánnak határos államában. Nyáron a polgárháborús ellenfelek tűzszünetet kötöttek, és szeptember 12-én békemegállapodást írtak alá.

Salva Kiir államfő és Riek Machar lázadóvezér politikai vitája miatt 2013-ban tört ki a polgárháború. Az összecsapásokban több tízezren meghaltak, több millió ember pedig menekülésre kényszerült a lakhelyéről. Az Amnesty International jelentése felidézi: a sorozatos borzalmak elkövetői büntetlenséget élveznek a konfliktus kezdete óta, a háborús bűntettek és emberiesség elleni bűncselekmények felderítésére semmilyen vizsgálat nem indult.

Rovatok