Index Vakbarát Hírportál

Sárlavina temetett el egy falut a Fülöp-szigeteken

2018. szeptember 21., péntek 08:05

Több mint ötven lakóházat temetett maga alá egy sárlavina a Fülöp-szigetek középső részén, a földcsuszamlás 22-en emberéletet követelt, és közel ötvenen eltűntek. A földcsuszamlás csütörtökön történt a Cebu tartománybeli Naga településen, ahol egy napnyi megfeszített mentőakcióval is csak kilenc túlélőt sikerült megtalálni.

A katonaság és a rendőrség erővel telepített ki mintegy 1200 embert öt környékbeli faluból, tartva attól, hogy a heves esőzés és az erősen felázott talaj miatt újabb földcsuszamlások alakulhatnak ki. A veszély ellenére a helybéliek zöme nem akarta elhagyni otthonát, ezért a hatóságok 270 katonával és rendőrrel zárták le a térséget. A földcsuszamlás egy folyó útját is elzárta, ezért sebtében egy csatornát kellett kiépíteni a víz elvezetéséhez.

A Fülöp-szigetek a természeti csapások szempontjából a világ egyik legveszélyeztetettebb országa. Évente átlagban mintegy húsz trópusi vihar söpör végig rajta, a szeizmikus aktivitás miatt pedig földrengések és vulkánkitörések is gyakran előfordulnak.

(MTI)

(Borítókép:  Alan Tangcawan / AFP)

Rovatok