Index Vakbarát Hírportál

Egy ukrán weboldalra feltöltötték több magyar állampolgárságú kárpátaljai adatait

2018. szeptember 22., szombat 13:53

Egy ukrán nacionalista weboldal (Mirotvorec) elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét, írja az MTI. Eddig öt

 kettős állampolgár adatai lettek nyilvánosak, m indnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők.

Ukrajnában hivatalosan törvénysértésnek számít a kettős állampolgárság, bár a törvényt eddig elég lazán kezelték, de egészen mostanáig nem volt központi téma.

az Ukrinform ukrán állami hírügynökség azonban szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson.

A videó nagy port kavart, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is kénytelen volt reagálni: kijelentette, hogy amennyiben Magyarország nem hívja vissza a beregszászi magyar konzult, akkor Ukrajna fogja kiutasítani. Az ukrán politikus szerint ez már politikai ügy, ezért tárgyalni fog Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel szeptember 26-án New Yorkban. 

Szijjártó Péter "kifejezetten barátságtalan" lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar főkonzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra használva. A felvételek a tárcavezető szerint megbízásból készülhettek és szivároghattak ki. 

Rovatok