Index Vakbarát Hírportál

Egy svájci kantonban betiltják az arcot takaró öltözetet

2018. szeptember 23., vasárnap 17:30

A svájci Sankt Gallen kantonban vasárnap tartott népszavazáson úgy határoztak, hogy tiltsák meg az arcot teljesen elfedő viseletet, írja az MTI. 

Ilyen öltözetnek számít nikáb és a burka. A svájci közvetlen demokratikus rendszer alapján szavazók azt szerették volna elérni, hogy büntessék meg azokat, akik közterületen eltakarják az arcukat. A kanton önkormányzata ellenezte a tiltást, de a népszavazás eredménye miatt  meghozni a korlátozó intézkedést, még ha a részvételi arány csak 36 százalékos is volt. A döntést a szavazók kétharmada támogatta. 

Svájc legnagyobb muzulmán szervezete, az Központi Iszlám Tanács azt ajánlja a nőknek, hogy továbbra is takarják el az arcukat, és közölte, hogy szoros figyelemmel követi a fejleményeket, és ha kell, jogorvoslatot is követel.

A svájci központi kormány júniusban úgy nyilatkozott, ellenzi az arcot teljesen eltakaró öltözék betiltását célzó országos kampányt. Áthidaló javaslatként azt ajánlotta, hogy egyes kantonok külön-külön döntsenek róla, de ne legyen belőle országos népszavazás. 

Rovatok