Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet majd telefont használni kerékpározás közben Hollandiában

2018. szeptember 26., szerda 21:05

Hamarosan pénzbüntetéssel sújtják azt, aki biciklizés közben használja a telefonját. A kormány azért döntött a tilalom elrendeléséről, mert egyre több az olyan baleset, amikor a kerékpározó éppen telefonál vagy üzenetet küld tekerés közben, írja az MTI.

A törvénytervezet szerint már az is tilos lesz, hogy valaki a kezében tartja a telefont a biciklin, a fejhallgatókat viszont engedélyezik. A törvény júliusban fog életbe lépni.

Ha valaki autóvezetés közben nyomogatja a telefont Hollandiában, az akár 230 eurós büntetést is kaphat. Körülbelül ugyanennyire számíthatnak majd a törvényszegő biciklisták.

A közlekedési miniszter szerint mindkét esetben ugyanolyan veszélyes a telefont használni. A törvényt egy helyi aktivista, Michael Kulkens is üdvözölte, akinek tizenhárom éves fia 2015-ben egy kerékpárbalesetben halt meg, mert épp a mobilját nézte. "Le kellett állítanom az autómat, mert könnyek öntötték el a szememet, amikor a rádióban meghallottam, hogy elrendelik a tilalmat" - mondta a De Telegraaf napilapnak.

A tizenhét milliós Hollandiában 23 millió kerékpár van forgalomban. Tavaly a holland utakon 613 kerékpáros vesztette életét, egynegyedük azért, mert valami elvonta a figyelmüket.

Rovatok