Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét ember ellen emeltek vádat a portugál erdőtüzek miatt

2018. szeptember 27., csütörtök 15:21

Bíróság elé állítanak tizenkét embert Portugáliában gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával egy tavaly júniusi erdőtűz miatt, jelentette be az ügyészség. 2017 júniusában a Pedrógao Grande-i erdőtűzben 64 ember vesztette életét és több mint 250 ember sérült meg.

A közép-portugáliai Leiria város ügyészsége

A vádlottak között van továbbá annak az útszakasznak a karbantartásáért felelős vállalat három munkatársa is, ahol negyvenhét ember vesztette életét az erdőtűz miatt. Az áldozatok az autóikban próbáltak volna menekülni a lángok elől, de az ügyészség szerint az út nem volt megfelelően karbantartva, közvetlenül mellette sűrű erdő húzódott, amelyre a tűz könnyen átterjedt.

A tűz okát vizsgáló nyomozók szerint a lángok valószínűleg egy villanyvezetéknél lobbantak fel, és a száraz időben az erős szél, és a magas hőmérséklet miatt gyorsan szétterjedtek.

Tavaly nyáron évtizedek óta nem tapasztalt szárazság sújtotta Portugáliát, és kevesebb mint négy hónap alatt összesen több mint száz ember halt meg erdőtüzek miatt. Becslések szerint több mint 500 ezer hektárnyi zöldterület égett le az országban.

A portugál kormányt számos bírálat érte amiatt, hogy képtelen felkészülni az újabb katasztrófákra. Októberben lemondott a belügyminiszter, de a kormány végül túlélte a bizalmatlansági szavazást a parlamentben, írja az MTI.

Rovatok