Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy elpusztíthatatlannak hitt F–35-ös

2018. szeptember 29., szombat 09:49

Dél-Karolinában lezuhant egy F–35B-s vadászbombázó, a világ legdrágább és a jelenlegi legmagasabb szintet képviselő vadászgépe. Ez az első F–35-ös a világon, amit balesetet szenvedett. A pilóta megúszta, de az anyagi kár 100 millió dollár.

Az F-35-ös a világ legdrágább most futó hadifejlesztése. A gépek, melyekről Trump elnök többször elmondta, hogy az ellenség számára „láthatatlanok” a következő három-négy évtized meghatározó típusai lesznek. Azok az országok, melyek hozzájuthatnak a Lockheed Martin által gyártott típushoz, a várakozások szerint komoly előnybe kerülnek – nem véletlen, hogy a török-amerikai feszültség egyik gócpontja éppen az, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e adni az oroszokkal kokettáló Ankarának F35-ösöket.

A tervek szerint összesen 3000 F35-öst fognak legyártani.  Az elszállt költségek és a gép kétséges hatékonysága ugyanakkor elég sok bírálatot kapott az elmúlt időben.  

F-35B military plane crashes in coastal South Carolina https://t.co/kWU2OpjUcH pic.twitter.com/hVzuEZiSAl

— CBS News (@CBSNews) 2018. szeptember 29.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a még tesztüzemben repülő gép pénteki balesetét, az amerikai haditengerészet erről még semmit nem hozott nyilvánosságra. A pilótának sikerült katapultálnia, a vadászgép azonban megsemmisült – egyetlen ilyen gép ára 100 millió dollár körül van a becslések szerint.

(Borítókép: Egy F-35B vadászgép indul afganisztáni bevetésre a USS Essex helikopter-hordozó dokkhajó fedélzetéről 2018. szeptember 27-én. Fotó:  Matthew Freeman/U.S. Navy/Reuters)

 

Rovatok