Index Vakbarát Hírportál

10 százalékkal csökkent az egykori NDK lakossága az újraegyesítés óta

2018. október 1., hétfő 21:05

Pedig Németországban összesen 3 millió fővel nőtt ezalatt a népesség - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Németországban 2017 végén 82,8 millió ember élt, 16,2 millióan a volt NDK területén fekvő tartományokban, 66,6 millióan pedig az ország nyugati részén - idézi a német statisztikusok adatait az MTI.

Az újraegyesítés évében, 1990-ben hárommillióval kevesebben, 79,8 millióan éltek az ország teljes területén. Azonban a keleti tartományokban bő kétmillió fővel, 11 százalékkal többen voltak, a nyugat tartományokban pedig mintegy ötmillióval, 8,2 százalékkal kevesebben.

Nagyok a különbségek

Az ország két része között az újraegyesítés után 28 évvel is jelentősek a különbségek.

A háztartások fogyasztási kiadásai például a legutóbbi adatok szerint

- áll a Destatis jelentésében.

A munkanélküliség is más

A különbségek fennmaradását mutatja a német egység megvalósításának folyamatáról szóló új kormányzati elemzés is. A napokban kiadott dokumentum szerint a munkanélküliség ugyan történelmi mélypontra, 7,6 százalékra süllyedt a volt NDK területén, de így is jelentősen meghaladja a nyugati tartományokban regisztrált 5,3 százalékot.

De bizonyító erejű a tőzsde is. A legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságok indexében, a frankfurti tőzsde DAX-30 mutatójában továbbra sincs egyetlen olyan vállalat se amelynek keleten van a központja.

A német egység napja

A megosztott ország újraegyesítéséről szóló keletnémet-nyugatnémet államközi szerződés 1990. október 3-án lépett hatályba, a megállapodás révén az NDK az egyesült szövetségi köztársaság hat új tartományává vált.

Az évfordulós ünnepségeket mindig a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány, az idén Berlin szervezi.

Rovatok