Index Vakbarát Hírportál

Trump és Kim Dzsongun is kaphatja a Nobel-békedíjat

2018. október 1., hétfő 19:12

Oslóban hirdetik ki pénteken az idei évben Nobel-békedíj kitüntetettjét, az előzetes találgatások szerint az amerikai és az észak-koreai elnök, továbbá a görög és a macedón kormányfő is az esélyesek között van. Az MTI által idézett APA osztrák hírügynökség összefoglalója szerint Donald Trump és Kim Dzsongun a legesélyesebb a díj elnyerésére, miután látványos  kezdeményezést tettek  az 1950-es évek óta befagyott koreai konfliktus rendezésére.

A lapok ugyancsak az esélyesek között említették Zoran Zaev macedón miniszterelnököt és Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt is, akiknek közös kompromisszumos javaslata a Macedónia és Görögország közötti évtizedes névvita rendezését szolgálja. A hétfői kommentárok ugyanakkor  arra mutattak rá, hogy a kérdésben megrendezett vasárnapi, eredménytelen macedóniai népszavazás beárnyékolhatja esélyeiket a Nobel-békedíjra.

A lehetséges kitüntetettek között az elmúlt napokban  szintén gyakran felmerült Ljudmila Alekszejeva és Szvetlana Gannuskina orosz emberi jogi aktivisták neve, továbbá ismételten a Memorial orosz jogvédő szervezet is. Több, a menekülteket segítő  civilszervezetet is említettek az esélyesek sorában, köztük az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetet, valamint az úgynevezett fehér sisakosokat, a szíriai lázadók uralta területeken működő mentőszolgálatot.

Tavaly a Nobel-békedíjat az atomfegyverek betiltásáért küzdő ICAN nemzetközi civil kezdeményezés vehette át.

A  Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott.  Ebbe a körbe tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét A többi Nobel-díjtól eltérően  a Nobel-békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át,  de valamennyit december 10-én.

Rovatok