Index Vakbarát Hírportál

Már 1200 felett jár az indonéz cunami áldozatainak száma

2018. október 2., kedd 09:28 | aznap frissítve

1234-re emelkedett az indonéz földrengés és cunami áldozatainak száma, közölte a Reuters a helyi katasztrófavédelem adatai alapján.

Pénteken nagy erejű, 7,5-7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz (Sulawesi) szigetének középső részét. A rengéseket csaknem 2 méter magasságú szökőár követte, amely Donggalára és a közeli Palu városára csapott le.

Sok épület, több hotel és bevásárlóközpont összedőlt. Az áldozatok száma gyorsan emelkedik, hétfőn még 800-nál tartott a halottak száma.

A legtöbben a 380 ezer lakosú Paluban vesztették életüket. A természeti katasztrófa idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol fesztivált tartottak éppen. A mentőalakulatoknak sikerült egy nőt élve kimenteni az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa elmondta, hogy az összedőlt hotel mintegy hatvan embert temethetett maga alá.

Több más helyi szállodában is emberek tucatjai vannak még a romok alatt. A mentőegységek még nem tudtak megközelíteni minden érintett területet, ezért félő, hogy még több holttestet találnak majd.

Az indonéz Vöröskereszt azt jelentette a BBC-nek, hogy 34 indonéz egyetemista holttestét találták meg egy templom romjai között, amelyet sárlavina öntött el. Ők ahhoz a 86 fős csoporthoz tartoztak, akik egy bibliatáborba érkeztek a Palu közelében található Jonooge templomhoz. A másik 52 diák hollétéről egyelőre nem tudnak.  

Megkezdődtek a légi úton történő evakuálások, elsősorban Paluból, ahol még mindig emberek százai várakoznak. Szemtanúk beszámolói szerint a térségben nincs elég élelmiszer, olaj és gyógyszer, a benzinkutak előtt pedig hosszú sorok kígyóznak üzemanyagra várva.

Kedden újabb földrengés rázta meg Indonéziát. A közepes, 5,9-es erősségű földmozgás fészke körülbelül 10 kilométeres mélységben volt, Sumba szigetétől mintegy 40 kilométerre. A helyszín a múlt heti pusztító földrengés és cunami helyszínétől mintegy 1600 kilométerre, az ország déli részén található.

A mintegy 17 ezer szigetből álló Indonézia a 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

Az indonéz katasztrófavédelem szóvivője vasárnap azt mondta a riportereknek, hogy pénzügyi problémák miatt 2012 óta Indonézia egyik cunami előrejelző rendszere sem működött.

Rovatok