Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy olasz polgármestert, mert illegális bevándorlóknak segített

2018. október 2., kedd 10:59 | aznap frissítve

Házi őrizet alá helyezték a dél-olaszországi Riace polgármesterét, Domenico Lucanót kedd reggel, mert állítólag törvénytelen eszközökkel segítette az illegális bevándorlást, írja az MTI. Locri ügyészsége közölte: Lucanót azzal is vádolják, hogy közreműködött érdekházasságok létrejöttében, így segítette a migránsokat, hogy hivatalos jogi státust nyerjenek Olaszországban.

A polgármester a migráció támogatójaként tett szert nemzetközi hírnévre. Tevékenységének köszönhetően több száz ember telepedett le az alig kétezer lakosú Riacében. Az ügyészség közleménye több telefonbeszélgetésből idézett, amelyben Lucano - tudva, hogy törvénytelenséget követ el - szembeszáll az általa ostobának minősített jogszabályokkal.

"Csináltatok önnek személyi igazolványt, törvénytelen dolgot teszek, törvénybe ütközőt teszek, mert a személyi igazolvány kiadásához szükségem lenne egy érvényes tartózkodási engedélyre" - hangsúlyozta egy külföldi nővel folytatott telefonbeszélgetésben a polgármester. "Ráadásul be kellene bizonyítania, hogy Riacében él, itt van a lakása, de magamra vállalom a felelősséget, és azt mondom önnek, hogy minden rendben" - folytatta.

Egy másik beszélgetésben Lucano egy nigériai nőt arra biztatott, hogy kössön érdekházasságot. "Tudja, hogy szerintem mi az egyetlen lehetőség?" - kérdezte a nőtől. "Megházasodik (...) én vagyok a felelős a polgári házasságokért, az olasz állampolgárokkal kötött házasságokért, és azonnal összeadom önöket" - mondta.

A kétezres években a baloldali polgármester az elsők között volt, aki a migráció segítségével kívánt életet lehelni az általa vezetett, 1800 fős faluba. Azóta afgánok, eritreaiak és irakiak tucatjai telepedtek le Riacében, újra benépesítve a települést. Tevékenységüknek köszönhetően fellendült a helyi kézművesség és a turizmus.

Domenico Lucanót a Fortune magazin 2016-ban beválasztotta a világ legnagyszerűbb vezetőit felsoroló listájába 

Rovatok