Index Vakbarát Hírportál

Megérdemelnék, hogy feministák nevetése közben leheljék ki lelküket!

2018. október 3., szerda 08:30 | aznap frissítve

A Brett Kavanaugh meghallgatásán résztvevő republikánus szenátorok megérdemelnék, hogy feministák nevetése közben leheljék ki lelküket. Bónusz: a haláluk után kasztráljuk őket és dobjuk oda a disznóknak?

Carol Christine Fair, a Georgetown Egyetem biztonságpolitikával foglalkozó egyik tanárának nagy vihart kavart tweetje jól jellemzi azt, milyen mély politikai gyűlölködés hatja át az Egyesült Államokat. Az egyetemi tanárt munkaadója azzal mentegette, hogy "a magánvéleményét fejtette ki, ez nem tükrözi az egyetem nézeteit". Fair egyébkén meglehetősen alpári accountot  visz, becsületére legyen mondva, hogy az őt megtaláló "levágom a csöcsöd, és a disznók elé vetem" reakciókra elég viccesen reagál. Mostani bejegyzését is azzal magyarázta, hogy bár soha semmilyen formában nem támogatja az erőszakot, azért ír ilyen stílusban, mert ő maga százával kap ilyen hozzászólásokat, és az a célja, hogy "ugyanilyen kellemetlenül érezzék magukat azok, akiknek ő címezi kirohanásait".

Trump megint bedobta magát

A Fox által felkapott egyetemi tanárral szemben a republikánus oldalon nem kellett feltúrni a netet a gyűlölködésért, hiszen helyi idő szerint kedd este kampánygyűlést tartott Donald Trump. A déli Mississippi állam republikánus szenátora, Roger Wicker újraválasztását támogató southhaveni beszédben az elnök Christine Blasey Fordon élcelődött - ő az a kaliforniai pszichológusnő, aki elsőként vádolta meg egy állítólag 36 évvel ezelőtt történt szexuális zaklatással a főbírójelöltet. Trump a múlt csütörtöki szenátusi meghallgatást idézte fel, amikor az igazságügyi bizottságban mind Fordot, mind Kavanaugh-t meghallgatták.

Az elnök erősen karikírozva idézte fel a meghallgatást. "Hogyan jutott haza? Nem emlékszem? Hogyan ment oda? Nem emlékszem. Hol van ez a hely? Nem emlékszem. Hány évvel ezelőtt történt? Nem emlékszem" - utánozta Christine Blasey Ford gesztusait is Trump. Majd Brett Kavanaughra utalva hozzátette: "egy ember élete cafatokban, egy ember élete darabokra törve".

 Tény, hogy Christine Blasey Ford sok kérdésre a szenátusi meghallgatáson azzal válaszolt, hogy már nem emlékszik, de Trump a múlt héten még a  republikánus kommunikációs stratégiának megfelelően empatikusan "hiteles tanúnak" nevezte őt, és az egész botrányért inkább a főbírójelöltjét az utolsó kanyarban elgáncsolni akaró demokrata pártot tette felelőssé. 

A nő ügyvédje, Michael Bromwich "lelketlennek és hitványnak" nevezte az élcelődést. 

Közben Cory Booker demokrata párti szenátor, az igazságügyi bizottság tagja kedden a Capitoliumon tartott sajtókonferenciáján - több republikánus kollégája ki nem mondott véleményét is megfogalmazva - azt mondta:

tulajdonképpen mindegy, hogy Brett Kavanaugh bűnös-e vagy sem, az elnöknek mindenképpen új főbírót kell jelölnie, mert Kavanaugh hitelessége megkérdőjeleződött.

Százával tiltakoznak a jogtudósok

Kedden két külön nyílt levélben, összesen több száz jogtudós, egyetemi oktató fejezte ki tiltakozását Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági jelöltsége ellen. Az aláírók úgy vélik, Kavanaugh szenátusi meghallgatásán mutatott pártossága és kirohanásai megkérdőjelezik azt, hogy képes lesz-e a Legfelsőbb Bíróság tagjaként "a függetlenség, az integritás és a pártatlan igazságszolgáltatás" értékeibe vetett közbizalmat erősíteni. 

Az egyik ívet egy női jogtudósokból álló egyesület jegyzi, a másik szélesebb körben terjed; ez utóbbi aláíróiinak száma jelenleg a 400-hoz közelít, a nyilatkozatot csütörtökön tervezik eljuttatnia a Trump által jelölt Kavanaugh bírói kinevezéséről döntő Szenátusnak. 

Mérget találtak a Fehér Ház postaládájában

Az elmúlt hetek elkeseredett vitáinak tükrében (gondoljanak bele, a Legfelsőbb Bíróságba pályázó jelölt fiatalkori ivási szokásairól és szüzességének elvesztéséről értekezett) nem csoda, hogy fenyegető küldemény érkezett Donald Trump címére. A Fehér Ház biztonsági szolgálata kedd este jelentette be, hogy

A Fehér Házba hétfőn egy ricinnel, azaz erős méreggel töltött borítékot küldtek.

A küldeményt természetesen még azelőtt kiszűrtek, hogy bekerült volna az elnöki hivatalba. A borítékban lévő fehér port egyelőre a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakemberei elemzik, de feltételezéseik szerint kapcsolat lehet a Pentagonba szintén hétfőn érkező - és szintén kiszűrt - ricines levelek és a Trumpnak címzett boríték között.

A ricint rendkívül erős méregként tartják számon, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. A szervezetbe jutva fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet. Kedden a Fox televízió azt jelentette, hogy - a meglepően szoros versenyre kényszerült  - Ted Cruz texasi republikánus szenátor houstoni irodájába szintén gyanús fehér port tartalmazó levelek érkeztek, két embert kórházba is vittek. A hatóságok azonban nem adtak tájékoztatást a fehér por mibenlétéről. 

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok