Index Vakbarát Hírportál

Putyin: A megmérgezett Szkripal egy hazaáruló söpredék

2018. október 3., szerda 17:11 | aznap frissítve

Söpredéknek és hazaárulónak nevezte szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőt, akit tavasszal Novicsok katonai idegméreggel próbáltak meggyilkolni a délnyugat-angliai Salisburyben, írja az MTI.

Az orosz férfi lányával, Julija Szkripallal együtt túlélte a mérgezést, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak. A Focus német hírmagazin múlt pénteken közölt értesülései szerint Szkripal 2017-ig négy NATO-tagország hírszerzésének is dolgozott.

"Ami Szkripalékat és a többit illeti, ezt a legújabb kémbotrányt mesterségesen felfújják. Néhány információs forrás azt a gondolatot erőlteti, hogy Szkripal úr majdhogynem jogvédő. Ő egyszerűen kém, hazaáruló" – mondta Putyin az orosz energetikai hét plenáris ülésén. "Egyszerűen söpredék, ennyi" – tette hozzá.

Képzelje el: ön hazája egyik állampolgára, és hirtelen feltűnik önöknél egy ember, aki elárulja a saját hazáját. Hogy fog hozzá viszonyulni? Ő egyszerűen egy söpredék, ennyi.

Az orosz államfő szavai szerint minél hamarabb véget ér az információs kampány az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt tisztje (Szergej Szkripal) körül, annál jobb. Az orosz elnök sületlenségnek nevezte a brit fél álláspontját a Szkripal-ügy körülményeivel kapcsolatosan:

"Mint ismeretes, a kémkedés, csakúgy mint a prostitució, a világ legfontosabb foglalkozásai közé tartozik. Ennek senki sem tudott eddig véget vetni, és nem is tud."

Szergej Szkripalt hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, brit állampolgárságot is kapott. A mérgezéses incidensig Salisburyben élt. London szerint a merényletkísérlettel gyanúsítható két férfi az orosz katonai hírszerzés aktív ügynöke. A brit hatóságok az orosz állampolgárságú Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot vádolják a bűncselekmény elkövetésével, azt állítva, hogy mindketten a GRU fedett ügynökei. Moszkva folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Rovatok