Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán külügy nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult

2018. október 4., csütörtök 10:54

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét. 

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból. A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

Válaszként Magyarország is kiutasított egy ukrán kozult, ezt Szijjártó Péter jelentette be.  Szijjártó azt mondta, Magyarország a jó kapcsolatokban érdekelt minden szomszédos országgal, de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust Magyarországgal.

Csütörtökön bekérették a tárcához a budapesti ukrán nagykövetet, és közölték vele, hogy 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot egy, a budapesti ukrán nagykövetségen dolgozó konzulnak - mondta Szijjártó Péter.

Beregszászon egy rejtett kamerás határőr filmezte le az állampolgári eskütételt, amely után az ukrán külügyminiszter közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi konzul kiutasítását, amennyiben a magyar fél nem hívja vissza. 

A magyar külügy később közölte,  nem hív vissza sem főkonzult, sem konzult Beregszászról, "akárhogy is javasolják ezt az Ukránok"

(MTI, Index) 

Rovatok