Index Vakbarát Hírportál

India rohingjákat toloncolt vissza, hiába fellebbeztek

2018. október 4., csütörtök 18:35

Az indiai kormány visszatoloncolt hét rohingja férfit Mianmarba, amit közleményben bírált az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Október 2-án az ENSZ különleges jelentéstevője tiltakozott a hét férfi visszatoloncolása ellen, amelyet a visszaküldés tilalmának megsértésének nevezett.

A hét férfi a legfelsőbb bírósághoz benyújtott, de elutasított fellebbezésében azt kérte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vizsgálja meg, hogy nemzetközi védelemre szorulnak-e. A rohingjákat korábban az 1946-os külföldiekről szóló törvény alapján illegális bevándorlóknak minősítették.

„Sem a kormány, sem a legfelsőbb bíróság nem mutatott semmilyen együttérzést, amikor a világ egyik legkiszolgáltatottabb népcsoportjához tartozó emberek visszatoloncolását rendelte el” – mondta Aakar Patel, az Amnesty International India ügyvezető igazgatója. Az AI szerint az indiai kormány veszélyes precedenst teremthet.

Az Amnesty International korábban több jelentésében is részletesen dokumentálta, hogy a mianmari hatóságok egy előre kitervelt etnikai tisztogató hadjáratot vezettek a rohingják ellen 2017. augusztus 25. után.

Teljes falvak tűntek el a térképről, a  műholdas felvételek alapján  feltehetően felégették azokat. Az erőszak elsőszámú áldozatai a nők és a gyerekek voltak. Legutóbb ebben a nagyképünkben foglalkoztunk bővebben a rohingják üldöztetésével>>>

Rovatok