Index Vakbarát Hírportál

Exit poll: Megerősödtek az Európa-barát pártok a lett választásokon

2018. október 6., szombat 20:43

A Harmónia Központ nevű oroszbarát párt végzett ismét az élen a szombaton tartott lettországi parlamenti választásokon, de az európai elkötelezettségű pártok megerősítették pozícióikat, írja az MTI az exit poll alapján.

Az LTV közszolgálati tévé által ismertetett – a szavazóhelyiségből távozók megkérdezése alapján készült – felmérés szerint a Harmónia Központ a szavazatok 19,4 százalékát szerezte meg, míg a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette Zöldek és Földművesek Szövetségére a szavazók 9,7 százaléka, a nemrég alakult populista KPV LV (Kié az ország?) pártra pedig 11,5 százaléka voksolt.

Ugyanakkor az exit poll szerint meglepetésre 13,4 százalékos támogatottságra tett szert a FOR/Fejlődés elnevezésű liberális párt, a konzervatív Nemzeti Szövetség pedig a voksok 12,6 százalékára számíthat – mindkét utóbbi párt határozottan Nyugat-barát, európai elkötelezettségű.

A Zöldek és Földművesek Szövetsége, a Nemzeti Szövetség és az Egység párt jelenlegi hárompárti koalíciója együtt 29,2 százalékra számíthat, így legalább még egy szövetségest kell találniuk, hogy ismét többségi kormányt alakíthassanak.

Rovatok