Index Vakbarát Hírportál

Érvénytelen lett a népszavazás, nem kaszálták el a melegházasságot Romániában

2018. október 7., vasárnap 21:59

Nem kerülhet be a román alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel az erről rendezett kétnapos népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt, írja az MTI.

A központi választási bizottság (BEC) vasárnap este közzétett becslése szerint szombaton és vasárnap országszerte 3 millió 732 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka.

A referendum akkor lett volna érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadta volna voksát.

Pár nappal ezelőtt a közvéleménykutatók sikert jósoltak a népszavazásnak, igaz, csak pár százalékponttal.

A családot "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" meghatározó, az azonos neműek házasságkötésének legalizálását ellehetetlenítő törvénytervezetet - egy polgári kezdeményezés alapján - szeptemberben fogadta el a román szenátus. A hatályos román alkotmányban "a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága" szerepel. A külföldön kötött melegházasságokat Románia idén szeptember óta törvényesen elfogadja.

Rovatok