Index Vakbarát Hírportál

Erős földrengés volt Haiti közelében, többen meghaltak

2018. október 7., vasárnap 07:41 | aznap frissítve

Az amerikai földtani intézet mérései szerint erős, 5,9-es földrengés rázta meg Haitit helyi idő szerint szombaton, helyi tudósítások szerint legalább tíz ember meghalt, sokan pedig megsérültek – írja a USA Today.

A földrengés középpontja az ország északnyugati részén található, Port-de-Paix-től 20 kilométerre volt, nagyjából 12 kilométeres mélységben. Az első információk szerint több városban épületek dőltek össze, és emberek sérültek meg, Plaisance városában pedig leomlott a Saint-Michel katolikus templom homlokzata.

Jackson Hilaire illetékes rendőrkapitány elmondta, hogy Port-de-Paix városában legalább heten életüket vesztették és százan megsérültek, míg Reynaldo Brunet belügyminiszter arról számolt be, hogy a délebbre fekvő Gros-Morne-ban és környékén négy ember lelte halálát, köztük egy fiú, akire ráomlott egy épület

A földmozgás elsősorban az ország északi részét érintette, de érezni lehetett a fővárosban, Port-au-Prince-ben, sőt, a szomszédos Dominikai Köztársaságban is. Jovenel Moïse, Haiti elnöke, aki Twitteren folyamatosan beszámol az eseményekről, arra kért mindenkit, hogy a körülmények ellenére is maradjanak nyugodtak, a segítség már érkezik.

Magyar idő szerint vasárnap késő este utórengésről is érkezett hír:  az USGS közlése szerint egy 5,2-es utórengés rázta meg a szigetországot 15,8 kilométerre Port-de-Paix városától, 10 kilométeres mélységben. Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sérülésekről.

Haitit 2010-ben egy ennél jóval nagyobb, 7-es erősségű földrengés sújtotta, amelyben több mint 220 ezer ember halt meg. Az ország azóta sem tudott teljesen lábra állni a katasztrófa következményeiből.

Rovatok