Index Vakbarát Hírportál

88 ezer tonnás lőszerraktár robbant fel Ukrajnában

2018. október 9., kedd 06:50 | aznap frissítve

Hatalmas robbanássorozat rázta meg az északkelet-ukrajnai Icsnyát kedd hajnalban, amikor felrobbant a város melletti katonai lőszerraktár, ahol 88 ezer tonnányi lőszert őriznek. Az ukrán hadsereg vezérkara moszkvai diverzáns akciót sejt a történtek mögött, bár korábban is történt már kisebb robbanásos baleset a raktárban.

Felrobbant egy katonai lőszerraktár Ukrajna északkeleti részén – írta az Unian. Az orosz határ közelében fekvő Icsnyában megkezdték az érintett terület evakuálását. A 40 kilométerről is hallható robbanás magyar idő szerint hajnali három körül történt, ezt újabb detonációk követték.

Kedd délután az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszij Csernobaj közölte: a detonációk intenzitása is jelentősen alábbhagyott a Csernyihiv megyei Icsnya településnél lévő raktártelepen, főként kis kaliberű, kézi lőfegyverekbe való lőszerek robbanását észlelik. A raktár körüli füst is kezd oszladozni, ami lehetővé tette a katasztrófa sújtotta területen a tűzfészkek légi felderítését drónokkal.

A 400 hektáron lévő területen 88 ezer tonnányi lőszert őrizTek.

A területen kedden egész nap újabb és újabb robbanások hallhatók, nagy területen lekapcsolták az áram- és a gázszolgáltatást. Lezárták a város mellett elhaladó vasutat is északkeleti irányba, megállították az autós forgalmat is.

30 kilométeres körzetben lezárták a légteret is.

A robbanások miatt 16 kilométeres körzetben tucatnyi kistelepülés van veszélyben, ahol a lehulló lőszerek újabb tüzeket okozhatna. Áldozatokról mindeddig nem érkezett jelentés.

A térségben 38 településen 20 ezer ember él, 12 ezret már evakuáltak.

Az ukrán vezérkari főnökség jelentése szerint megkezdődött a mentés, de egyelőre a károkról és a lehetséges áldozatokról nem érkezett jelentés. A kormányfő, Volodimir Grojszman közölte, azonnal a helyszínre repül.

Az MTI közlése szerint Rogyion Timosenko helyettes vezérkari főnök korábban újságíróknak azt mondta, hogy - noha a füst miatt nehéz felmérni - a raktártelepnek legfeljebb csak a tíz százaléka gyulladt ki. Cáfolta azt, hogy 88 ezer darab lőszer lett volna a raktárban. Szavai szerint másfél-kétszer kevesebb, de hadititokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan mennyi. Azt is cáfolta, hogy nagy kaliberű, nehéztüzérségi lövedékek, rakéták lettek volna a raktárban. Állítása szerint zömében kézi fegyverekhez való lőszerek maradtak ott, a nagy kaliberű lövedékeket ugyanis korábban más helyre, biztonságosabb raktárakba szállították át.

A katasztrófavédelmi szolgálat kedd délutáni közlése szerint a tűzoltásban 511-en vesznek részt.

A detonációk miatt viszont leginkább csak páncélozott járművekkel tudják oltani a lángokat.

Az oltásban részt vesz három BPM-54 típusú tűzoltó harckocsi is.

Személyi sérülésekről nem érkezett hír. Icsnya városában négy tüzet oltottak el, amit becsapódott lövedékek okoztak.

A környék hat településén katonai rendfenntartók járőröznek, hogy megelőzzék a fosztogatásokat, felderítsék a becsapódott lövedékeket, repeszeket, valamint felvilágosítást nyújtsanak a még ott maradt helybelieknek. A lakosság evakuálása folyamatosan zajlik, eddig több mint 12 ezer embert szállítottak buszokkal biztonságos helyre. 

Az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat közölte, hogy nincs veszélyben az Európába irányuló gázszállítás, mert nincs a kigyulladt lőszerraktár közelében tranzitvezeték.

Az ukrán miniszter Moszkvát okolja

A hatóságok eleinte inkább technikai okkal magyarázták a balesetet, de Volodimir Omeljan közlekedési miniszter már reggel a Facebookon arról posztolt, hogy a történtek mögött orosz drónos diverzáns akció sejthető.

Néhány órával később már a hadsereg vezérkara is erre utaló nyilatkozatot tett. A vezérkari főnök helyettese, vezérőrnagy Rogyion Timcsenko szerint legnagyobb valószínűséggel nem baleset történt. Az ügyészség szolgálati időben elkövetett hanyagság gyanújával indított nyomozást.

(Borítókép: Füstfelhő a robbanást követően a katonai lőszerraktár területe felett Ukrajna északkeleti részén a Csernyihiv megyében lévő Icsnya településénél  2018. október 9-én. Fotó: Reuters / Vladyslav Musiienko) 

Rovatok