Index Vakbarát Hírportál

Gigahurrikán közelít Florida felé

2018. október 9., kedd 23:36

Alabamában a teljes államban, Floridában és Georgiában pedig részleges szükségállapotot hirdettek ki, miután az addig Közép-Amerikában 13 ember halálát okozó és az USA felé tartó Michael hurrikán a Mexikói öböl fölött tovább erősödött, és az ötös skálán elérte a hármas fokozatot.

Florida kormányzója, Rick Scott a partmenti települések lakóit arra kérte, hogy hagyják el az otthonaikat, mielőtt a "szörnyú vihart" lesújt, szerinte ez most élet-halál kérdése, mert az áradatot senki nem fogja túélni. Az államban a nemzeti gárda 2500 tagját mozgósították.

Az előrejelzések szerint a széllökések ereje elérheti a 160 km/órát, egyes vidékeken akár 30 centiméter eső is hullhat, a tengerár pedig akár négyméteres is lehet. Az észak-északkelet felé tartó vihar Alabama és Florida után Dél- és Észak-Karolina fel halad tovább. Egy hónapja a Florence névre keresztelt hurrikánnal érkező özönvízszerű eső pont ezt a két államot áztatta ronggyá.

A vihar elől eddig öt úszó olajfúró tornyot evakuáltak és vontattak biztonságosabb helyre a Mexikói öbölben. (BBC)

(Borítókép: "Nyugodj le Michael" írja festékszóróval Carol Cathey a feliratot azokra a fatáblákra, amiket lánya boltjának kirakatára szereltek fel, készülve az érkező Michael hurrikánra a floridai Mexico Beach-en, 2018. október 9-én. Fotós: Joe Raedle/AFP)

Rovatok