Index Vakbarát Hírportál

Trump tanácsadója egy izraeli céggel agyalt facebookos kampánymanipulációkon

2018. október 9., kedd 11:26

Trump egyik kampány-főtanácsadója 2016-ban javaslatot kért egy izraeli cégtől, hogy közösségi médiás kamuprofilokkal, manipulációkkal és információszerzéssel befolyásolják a kampányt Trump republikánus kihívója, és a demokrata Hillary Clinton ellenében -írja a New York Times háttérbeszélgetésekre és a megszerzett dokumentumokra hivatkozva.

A lap szerint a tanácsadó, Rick Gates érdeklődése a módszer iránt akkor kezdődött, amikor az oroszok is elkezdték segíteni Trumpot, de úgy tűnik, a kettő nincs összefüggésben.

Gates egyik kérése az volt az izraeli exhírszerzőkkel dolgoztató Psy-Group nevű vállalkozás felé, hogy kamuprofilokkal célozzon és befolyásoljon 5000 delegáltat a 2016-os republikánus jelöltállító gyűlésen Ted Cruz ellenében. Egy másikkal Clintonról és környezetéről akart információkat gyűjteni. A harmadik ötlettel pedig a közösségi médiában akart feszültséget kelteni Trump versenytársainak kampányai körül.

Mindez "Róma projekt" kódnéven futott, Trump kódneve az Oroszlán, Clintoné az Erdő, Cruzé pedig a Medve volt. 

A munka 3 millió dollárba került volna, a Psy-Group 50 embert akart rá felvenni, megduplázva addigi létszámát, még új irodákat is béreltek volna.  Arra nincs bizonyíték, hogy végül a cég elvégezte-e a munkát, a végére már Gates-et sem érdekelte már a dolog, főleg, hogy a kampány más szereplői közben kidolgozták a saját közösségimédia-stratégiájukat, írta a New York Times. Annyi bizonyos, hogy a Psy-Group tulaja, Joel Zamel 2016 augusztusában találkozott Donald Trump Jr.-ral, az elnök legidősebb fiával.

Azt is írta a New York Times, hogy Gates 2016 márciusában hallott először a cégről, amikor George Birnbaummal, egy republikánus tanácsadóval találkozott, akinek szoros összeköttetései vannak jelenlegi és volt izraeli kormánytisztviselőkkel. Gates éppen akkoriban csatlakozott a kampánycsapathoz Paul Manaforttal, régi üzlettársával együtt. 

Robert Mueller különleges ügyész pénzügyi csalással és adókikerüléssel vádolta meg mindkettejüket még tavaly. Gates bűnösnek vallotta magát, és együttműködik Mueller nyomozásával. A lap szerint nem egyértelmű, hogy a Róma projekt törvénysértő lett volna-e. A cég mindenesetre egy washingtoni ügyvédi irodát bízott meg egy jogi átvilágítással.

A lap úgy tudja, hogy Mueller csapata és az FBI kihallgatta már a Psy-Group alkalmazottait, idén a szövetségi nyomozók bírósági végzést nyújtottak át az izraeli rendőrségnek és igazságügyi minisztériumnak, hogy kobozzák el a cég számítógépeit. A vállalkozás jelenleg felszámolás alatt áll.

Rovatok