Index Vakbarát Hírportál

Már áldozata is van a Floridára lecsapó hurrikánnak

2018. október 10., szerda 20:45 | öt éve frissítve

Óránkénti 250, a helyi sajtó szerint 280 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel, négyes fokozatra felerősödve érte el partot szerdán Floridában a Michael hurrikán, melynek várható útvonalában mintegy 20 millió ember él – írja az MTI.

Michael később 1-es fokozatú hurrikánná gyengült, de nem lett kevésbé veszélyes, a tenger 4-5 méter magasra felkorbácsolt hullámai elárasztották Florida Mexikói-öböl mentén fekvő településeit, házak kerültek víz alá, a széllökések fákat csavartak ki. Panama Cityben egy kidőlő fa csapott agyon egy férfit.

Az erős szél egy egész vasúti kocsit emelt a magasba és vágott a földhöz.

Floridában mintegy 500 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

A Michael egy szörnyeteg, ami elképzelhetetlen pusztítást hozhat.

– mondta szerdán Rick Scott floridai kormányzó, aki a Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire már korábban kötelező kiürítést rendelt el.

Donald Trump amerikai elnök is azt hangsúlyozta, hogy aki eddig nem hagyta el az otthonát, az most már ne tegye, mint mondta, a kormányzat segített, de sokan nem akartak elmenni. "Veled vagyunk, Florida!" - írta Twitteren az elnök.

A Miamiban lévő Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint a hurrikán csütörtökön várhatóan ismét erősödik, de aztán trópusi viharrá szelídülve söpör végig az Egyesült Államok keleti partvidékén.

Breaking: Images show devastating aftermath of Hurricane Michael in Panama City, Florida. (Via @WFLAJosh) pic.twitter.com/GG4nzvqrsc

— PM Breaking News (@PMBreakingNews) October 11, 2018
(Borítókép: Egy nő és gyermekei a Michael hurrikán által elpusztított benzinkút közelében. Panama City, Florida 2018. október 10.  Fotó: Brendan Smialowski/Reuters

Rovatok