Index Vakbarát Hírportál

1 millió eurót ajánlott fel egy félig elpusztított erdőért az Ecosia

2018. október 11., csütörtök 12:25 | aznap frissítve

Egymillió eurót ajánlott fel a világszerte faültetésekkel foglalkozó Ecosia nevű startup a német RWE energiakonszernnek, hogy megmentsen egy 200 hektáros erdőt Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A 2009-ben Berlinben alapított Ecosia egyszerű elven működik: ha ön nem a Google, hanem az Ecosia keresőjét használja, a keresésből befolyó bevétel 80 százalékát a cég a világban kipusztított erdők újratelepítésére fordítja. Próbálja ki: egy keresés az Ecosián, és látni fogja, hogy ezzel egy új facsemete ültetését támogatja. 

Az RWE konszern teljesen ki akarta vágni a tulajdonában álló hambachi erdőterületet, hogy növelje a barnaszén kitermelésére rendelkezésre álló területet. A természetpusztítás ellen számos tüntetést tartottak. Környezetvédők szállták meg a területet, akik a fák tetejére épített házakba költöztek, és így próbálták megállítani a fák kivágását. Ezen a demonstráción sérült meg a magyar származású Leslie Mandoki 24 éves lánya, Julia Mándoki is, aki leesett egy hat méter magas létráról. A területre rohamrendőröket vezényeltek ki, de a münsteri bíróság a múlt hét pénteken végül ideiglenes favágási tilalmat rendelt el. 

Az Ecosia a terület megvásárlásával szeretné megmenteni az erdő megmaradt részét. A cég úgy számolt, hogy a vállalat jogelődje a hetvenes években kb. 500 ezer eurónak megfelelő összegért vásárolta meg a területet. "Úgy gondoljuk, ez egy méltányos ajánlat, amely a vállalat és a környékbeli lakosság érdekeit egyaránt szolgálja" - írta az RWE igazgatójának Christian Kroll, az Ecosia ügyvezetője.

A vételi ajánlat október 31-ig érvényes. A vállalat válaszul ezt írta: "Ezt az ajánlatot nem kommentáljuk, és nem fogunk rá reagálni. Ez az ajánlat önmagát minősíti."  

(Borítókép:  Rohamrendőrök visznek el egy erdőírtás ellen tiltakozó aktivistát a hambachi erdőben 2018 szeptemberében. - fotó: Michael Gottschalk / Getty Images Hungary)

Rovatok