Index Vakbarát Hírportál

Szörnyű tragédia: óriási sziklák zuhantak Bududára

2018. október 11., csütörtök 23:54

Kelet-Uganda egyik legkisebb és legfiatalabb tartományában sokat esett az eső. A megáradt folyók földcsuszamláshoz vezettek, 25 ember, köztük gyerekek haltak meg, amikor sziklaáradat zúdult a folyópartra.

Sokan meghaltak földcsuszamlások következtében Ugandában. Bududa Uganda egyik legkisebb, alig 80 ezer ember lakta fiatal tartománya, hiszen csak pár éve nyerte el a térség a tartományi szintű önállóságát, de most szörnyű tragédia rázta meg a kis térséget. 

Az elmúlt hetek heves esőzései következtében kiöntött a Suume folyó, amelynek áradata földcsuszamlást váltott ki egy közeli hegyen. A lezúduló hatalmas sziklák legkevesebb 25 ember, köztük 4 gyerek életét követelték. Az áldozatok száma még nőhet, mert több embert még eltűntnek tartanak nyilván - írja az MTI.  

Bududa eddig sem volt a szerencse kegyeltje, mert a lumasaaba nyelvet beszélő bantu törzsek lakhelye a szegény országon belül is az egyik legelmaradottabb vidéknek számított.

Uganda egy érdekes rekorddal is büszkélkedik, lakosságarányosan talán itt beszélik a világon a legtöbb teljesen eltérő nyelvet, az ország hivatalos nyelve az angol és a szuahéli. 

Ugyanakkor a különböző térségekben teljesen eltérő bennszülött nyelveket használnak, tartományonként kettőt- hármat és mindenütt mást.  Az ország nevét adó ganda is egy népszerű nyelv, de milliós közösségeknek az anyanyelve a kinyarvanda, a runyankore, a lugbara, a madi, az acsoli, a lango és a karamodzsong nyelv is. 

Rovatok