Index Vakbarát Hírportál

Kő kövön nem maradt a Michael hurrikán után

2018. október 12., péntek 07:21

Rombolás és pusztítás maradt a Michael hurrikán nyomában Floridában, a legfrissebb becslések szerint már tizenegy áldozata van az extrém időjárásnak. 

Az időközben trópusi viharrá szelídült Michael csütörtök este már Dél-, és Észak-Karolinában tombolt, miközben Florida nyugati partvidékein kezdik felmérni a vihar következményeit.

A helyreállítási munkálatok Floridában még nem kezdődtek el, mert házak, utcák és utak állnak másfél-kétméteres vízben, a hömpölygő áradat törmelékeket, autóroncsokat, kicsavart fákat sodor.

Az óránként 250 kilométeres sebességgel süvítő szél szinte mindent romba döntött, egyes tengerparti városok mentén a széllökések két és félméteresre emelték a tenger hullámait.

Panama City és Mexico Beach ép ház nélkül maradt. „Apokaliptikus a pusztulás” – tudósított a CBS televízió. Nagy a fertőzésveszély, arra hívják fel a figyelmet, hogy egyelőre még csónakkal se menjenek ki az elárasztott utcákra. A déli államban 370 ezer embernek rendeltek el kötelező evakuálást, de sokan ennek ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat. Helyi idő szerint csütörtökön este 900 ezer háztartás volt áram nélkül.

Az alábbi videón látható, hogy milyen állapotokat hagyott maga után a hurrikán. 

A viharnak Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában eddig hét halálos áldozata van. A trópusi ciklon Észak-Karolinán keresztül Virginia felé halad, a meteorológusok szerint meglehetősen gyorsan. Virginiából a vihar az előrejelzések szerint a nyílt óceán felé veszi majd útját.

(Borítókép: Amerikai zászló megsemmisült lakóépületek előterében a Michael hurrikán pusztítása után a floridai Panama Cityben 2018. október 11-én. Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Rovatok