Index Vakbarát Hírportál

Trump a Fehér Házban fogadta a Törökországból kiengedett tiszteletest

2018. október 13., szombat 22:21

Donald Trump amerikai elnök szombaton a Fehér Házban fogadta a Törökországban pénteken szabadon bocsátott amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont, akit kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádoltak, írja az MTI.

Az egész világ az Ön rajongója

- mondta Brunsonnak az amerikai elnök az Ovális Irodában. 

A lelkipásztor fogadásán jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, továbbá kongresszusi politikusok és vallási vezetők. Donald Trump ismét köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Brunson szabadon bocsátásáért, akinek a fogsága sokáig érzékeny pont volt a két ország kapcsolatában. Trump szerint "hosszan és keményen tárgyalt" a szabadon bocsátás érdekében Erdogannal. A CNN úgy tudja, hogy Brunsont három év és egy hónap letöltendőre ítélték, de a bíróság az eddig börtönéveinek fényében engedte szabadon.

Az észak-karolinai lelkipásztor a Fehér Házban kiemelte: nagyon szereti a török népet és Törökországot, ahol 25 éven keresztül élt, és látott el lelkipásztori szolgálatot. Brunson ezután letérdelt Donald Trump mellé, és megáldotta őt. "Tényleg nagyon harcolt értünk", mondta Trumpról, és imádságában azt kérte Istentől, hogy adjon "természetfölötti bölcsességet" az elnöknek.

Andrew Brunson fogsága sokáig érzékeny pont volt a két ország kapcsolatában. Trump júliusban szankciókkal fenyegette meg Törökországot az amerikai lelkipásztor fogva tartása miatt, a török vezetés azonban tiszteletlennek minősítette a washingtoni nyilatkozatokat. 

A török hatóságok 2016 nyarán, a puccskísérlet után tartóztatták le a több mint húsz éve Izmirben élő tiszteletest. Brunsont azzal vádolták meg, hogy kémkedik az Egyesült Államok javára, valamint tagja és aktív segítője az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának, amelyet Ankara a puccs hátterében sejt.  Brunson tiszteletes mindig következetesen cáfolta a vádakat.

Rovatok