Index Vakbarát Hírportál

Megint szabadon engedték Navalnijt

2018. október 14., vasárnap 07:41

Szabadon engedték vasárnap Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki húsz napot töltött börtönben a múlt hónapban tartott, nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt – írja az MTI.

Navalnij szeptember 24-e óta volt börtönben, akkor rögtön azután tartóztatták le újra, hogy kiengedték, miután előzőleg 30 napot töltött fogságban egy másik, januárban szervezett engedély nélküli megmozdulásért. Ez utóbbi eseményen arra szólította fel az embereket, hogy bojkottálják a március 18-ai elnökválasztásokat.

A karizmatikus ellenzéki vezető és korrupcióellenes blogger azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy azért ítélték börtönbüntetésre, hogy megakadályozzanak egy szeptember 9-i, a helyi választásokkal egy időben tartott, a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen szervezett tüntetést. Bebörtönzése ellenére felhívására azon a napon országszerte több ezren vettek részt a megmozdulásokon. A rendőrség akkor több tucatnyi embert vett őrizetbe.

A 42 éves Alekszej Navalnij – aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt – a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta Putyin kihívójaként pozicionálni magát, de a Központi Választási Bizottság – függőben lévő büntetéseire hivatkozva – nem volt hajlandó jelöltként nyilvántartásba venni.

Rovatok