Index Vakbarát Hírportál

Trump: Állítsák meg a Hondurasból indult 1500 fős menekültcsoportot

2018. október 16., kedd 20:42

Donald Trump amerikai elnök a Twitterre írta ki, hogy figyelmeztette a hondurasi elnököt, beszüntetheti az országnak adott pénzügyi támogatásokat, amennyiben nem állítják meg, és fordítják vissza a Mexikó, és az USA felé megindult menekültcsoportot.

Pénteken eredetileg 160 ember indult útnak San Pedro Sulából, de néhány nap alatt 1500 fősre duzzadt a csoport létszáma. Hétfőn átjutottak a határon Guatemalába, hiába volt ott sok rendőr, és adott utasítást a hondurasi kormány, hogy állják útjukat.

A BBC azt írta, hogy az Egyesült Államok 2016-ban, és 2017-ben több mint 175 millió dollárt küldött Hondurasnak fejlesztési segélyként.

A múlt héten Mike Pence amerikai alelnök beszélt arról, hogy a közép-amerikai országoknak többet kellene tenniük az északra induló tömeges migráció megakadályozásához. Szerinte veszélybe sodorják azokat a családokat, akik megpróbálnak ilyen módon, illegálisan bejutni az Egyesült Államokba.

A kilencmillió lakosú Hondurasban bandaháborúk, drogháborúk és korrupció miatt is súlyos a helyzet. A Világbank adatai alapján a lakosság több mint 60 százaléka szegénységben, minden ötödik pedig mélyszegénységben él.

Jari Dixon hondurasi politikus szerint a karaván nem az amerikai álmot hajszolja, hanem a hondurasi rémálom elől menekül. Az AP-nek a csoportból nyilatkozott egy 21 éves terhes nő, aki azt mondta, hogy otthon életveszélyben érezte magát, és születendő gyerekét.

Közép-Amerikát bandák tartják rettegésben, 12 éves gyerekeket szerveznek be, ölnek, erőszakolnak, zsarolnak. Aki teheti, Amerikába menekül előlük, ám a bandák az érkező, zsarolható emberanyag miatt Amerikában is egyre erősödnek. A helyzetről itt olvashatják elemzésünket>>>

Rovatok