Index Vakbarát Hírportál

Több ország lemondta a szaúdi konferenciát az eltűnt újságíró miatt

2018. október 18., csütörtök 18:53

Lemondta részvételét csütörtökön az amerikai, a francia és a holland pénzügyminiszter, illetve a brit külkereskedelmi miniszter is az október végén Rijádban tartandó Future Investment Initiative (Jövő Befektetési Kezdeményezése) nevű, a "sivatagi Davos" néven elhíresült extravagáns befektetési konferencián Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró feltételezett meggyilkolása miatt, írja az MTI.

Többek között arról beszéltek, hogy súlyosak az újságíró eltűnésének részletei, és ezekre a hatóságoknak választ kell adniuk, valamint elvárják a felelősök felelősségre vonását. A holland kormány még a novemberre tervezett szaúd-arábiai látogatását is lemondta. 

Steve Mnuchin, amerikai pénzügyminiszter a Twitterre írta ki, hogy nem megy el. Azt írta, találkozott Donald Trump elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel, és együtt határoztak így.

Trump és Pompei is beszélt kedden Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával, aki tagadta, hogy bármit tudna a kormánykritikus szaúdi újságíróról, de megígérte, hogy átfogó vizsgálatot tesznek az ügyben.

Nem megy még el a Nemzetiközi Valutaalap főigazgatója, az Uber és Viacom vállalat vezetői, a CNN, a Financial Times, a The New York Times, a The Economist és Huffington Post sem.

A török hatóságok azt állították, hogy október 2-án egy tizenöt fős szaúdi csoport utazott Isztambulba, majd meggyilkolták és feldarabolták a szaúdi nagykövetségre papírért besétáló kormánykritikus újságírót, Dzsamál Haogdzsit, és még aznap visszarepültek Rijádba.  A török kormány azt mondta Trumpnak, hogy hang- és videófelvételük is van arról, mi történt aznap a konzulátuson.

Az egyik feltételezett gyilkos közlekedési balesetben életét vesztette csütörtökön a szaúdi fővárosban, Rijádban, írja az MTI Yeni Safak című, kormányközeli török napilap alapján. A Yeni Safak felvetette annak lehetőségét, hogy a szaúdi légierő hadnagyát a balesettel akarták elhallgattatni. A lap ugyanakkor nem rendelkezik további információkkal a szerencsétlenségről.

Hétfőn egy nagyjából 12 főből, török és szaúdi emberekből álló csoport ment az isztambuli szaúdi nagykövetségre vizsgálódni az eltűnt szaúdi újságíró ügyében. A CNN hétfő este azt írta, miután a közös vizsgálat megkezdődött, a szaúdi kormány közleményt jelentet meg, amiben  elismernék , hogy egy rosszul sikerült vallatás közben meghalt az újságíró. A közlemény egyelőre azonban nem jelent meg.

Kedden aztán ismét átvizsgálták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva, jelentette az NTV török hírtelevízióra hivatkozva az MTI. A főkonzulátus után – várhatóan még kedden – a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. Egy török tisztviselő arról beszélt az AP-nek, hogy a rendőrök bizonyítékot találtak arra a szaúdi konzulátuson, hogy Hasogdzsit ott gyilkolták meg. A CNN pedig kedd este egy névtelen tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy az újságíró holttestét feldarabolták. Korábban is voltak ilyen feltételezések a török médiában.

Még a keddi vizsgálatok előtt egy videó került fel az internetre, ahol egy takarítócsapat megy be a konzulátusra – a nyomozók később arról beszéltek, hogy kémiai anyagokat szagoltak a levegőben, miközben dolgoztak.

Rovatok