Index Vakbarát Hírportál

Kiengedik a kémkedéssel gyanúsított orosz férfit Norvégiában

2018. október 19., péntek 13:19

Norvégia szabadon bocsátja azt az orosz állampolgárt, akit szeptemberben vettek őrizetbe kémkedés gyanújával - jelentette be pénteken a norvég titkosszolgálat.

Mihail Boskarevet az oslói repülőtéren fogták el, miután részt vett egy interparlamentáris szemináriumon a norvég parlamentben. Azzal gyanúsították meg, hogy információkat próbált gyűjteni a parlament informatikai rendszeréről.

Tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, az oslói orosz nagykövetség Facebook-oldalán pedig korábban azt közölte, hogy a férfit abszurd ürügy alapján vették őrizetbe.

Az 51 éves orosz férfi szabadon engedésével Norvégia elesett attól a lehetőségtől, hogy ezt az ügyet felhasználva kialkudja annak a norvég állampolgárnak, Frode Bergnek a szabadulását, akit 2017 decemberében vettek őrizetbe Moszkvában szintén kémkedés címén. A norvég titkosszolgálat tagadja, hogy bármi összefüggés lenne a két eset között. 

Svájc szerint aktívabbak az oroszok, mint korábban 

Jelentős és egyre kiterjedtebb az orosz kémtevékenység Svájcban - hívta fel a figyelmet Jean-Philippe Gaudin, a svájci hírszerzés vezetője pénteken.

"Nem közölhetek túl sok részletet az oroszok svájci tevékenységéről, de egyértelmű, hogy aktívabbak, mint korábban. Nem mondhatom el, pontosan hány kémük van, de jelentős a számuk" - mondta. 

A svájci hatóságok úgy tudják, hogy két orosz kém megpróbált bejutni egy svájci vegyifegyver-tesztelő létesítménybe, és az ügyészség egy a Nemzetközi Doppingellenes Szervezetet célzó kibertámadás miatt is vizsgálatot indított. Gaudin szerint Svájc azért lehet célpont, mert több nemzetközi szervezet és civil szervezet székhelye itt található. (MTI)

Rovatok