Index Vakbarát Hírportál

Hétszázezer ember tüntetett Londonban a brexit miatt

2018. október 20., szombat 16:02 | aznap frissítve

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb tüntetését tartják Londonban, ahol az emberek beleszólást követelnek a Brexit-megállapodásba. Az emberek a Park Lane sugárúttól vonulnak a parlamenthez. A Sky News szerint 700 ezer ember vett részt a tüntetésen.

A szervezők (People's Vote - A nép voksa nevű csoport) azt kommunikálták, hogy számításaik szerint 670 ezer résztvevője van a demonstrációnak. Így valószínűleg ez lesz 2003 óta a legnagyobb tüntetése lett az országnak. Akkor közel 1 millió ember tüntetett az iraki háború ellen.

A tüntetésen többen is beszédet mondtak, többek között London polgármestere Sadiq Khan is, aki a menet egyik vezetője. Az eseménnyel azt próbálták elérni, hogy legyen egy második népszavazás is az ügyben, mert egyre több mindenkinek világos, hogy a Brexit nem olyan körülmények között történik meg, ahogyan azt a népszavazást megelőző kampányban ígérték.

A tömegben sok volt a fiatal, Khan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a tüntetés a jövőről szólt, főleg azoknak a jövőjéről, akik 2016-ban még nem is szavazhattak. A polgármester szerint a korábbi népszavazáson sem voksolt senki arra, hogy elszegényedjen, sem arra, hogy kockára tegye a külföldi EU-országokból érkezett szakemberek tízezreit foglalkoztató állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) működőképességét. Szerinte az ügyben a népnek és nem a politikusoknak kellene meghozniuk a végső döntést.

David Lammy, munkáspárti képviselő Twitter-üzenetében azt írta, hogy az embereknek nem szabad azt hinniük, hogy lehetetlen elérni egy újabb népszavazást. Ennek ellenére Theresa May korábban már azt mondta, hogy nincs tervben egy újabb népszavazás a kérdésben.

Sadiq Khan londoni polgármester szerint viszont az utóbbi hetek tárgyalásai után egyértelmű, hogy jelenleg olyan megállapodásokról van szó, amiből az országuk rosszul jönne ki. Erről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

A Guardian beszámolója szerint a rendőrség alábecsülte a tüntetésen résztevőknek a számát, így a menet a tervezettnél sokkal lassabban tudott csak haladni.

Rovatok