Index Vakbarát Hírportál

Moszkva nem engedélyezte a megemlékezést a sztálini terror áldozatairól

2018. október 20., szombat 13:54

A moszkvai városvezetés nem adott engedélyt annak az éves rendezvénynek a megtartására, amin a sztálini terror áldozataira emlékeznek, jelezte az Emlékezet orosz emberi jogi szervezet.

A civil szervezet az elmúlt 11 évben mindig megtartotta október 29-én a félnapos megemlékezését. Ezen több száz ember olvassa fel azoknak a nevét, akik a sztálini elnyomásnak estek áldozatul. A történészek szerint egymillió ember esett a sztálini terror áldozatául az 1930-as években.

Az Emlékezet szerint a hatóságok korábban azt ígérték nekik, a közeli építési munkálatok sem akadályozhatják meg a megemlékezés megtartását a Lubjanka téren. A helyszín azért szimbolikus, mert itt volt korábban a KGB, most pedig itt van az FSZB székháza.

Tíz nappal az emléknap előtt a városvezetés jelezte, hogy nem mehetnek a térre. A szervezet hozzátette, hogy ajánlottak egy alternatív helyszínt nekik, azt az emlékhelyet, amit tavaly adott át Vlagyimir Putyin orosz elnök, de ezt elfogadhatatlannak tartották.

Az elmúlt évek emberi jogsértései ellen is felszólaló Emlékezetre nagy nyomás nehezedik a hatóságok részéről, és 2016-ban a civilek elleni törvények keretében külföldi ügynöknek minősítették őket. (AFP, via 444)

Rovatok