Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé áll az afgán menedékkérő kitoloncolását megakadályozó svéd nő

2018. október 21., vasárnap 16:40

A légi közlekedés szabályainak megsértésével gyanúsítják azt a 21 éves svéd nőt, aki júliusban nem ült le egy Göteborgból induló repülőjáraton, hogy így akadályozza meg egy afgán menedékkérő kitoloncolását az országból. A nő pénzbírságra és legfeljebb hat hónapos börtönbüntetésre számíthat – írja a Guardian.

A menedékkérőt azért akarták kitoloncolni, mert bűncselekményt követett el, viszont a nő szerint Afganisztánban a férfi élete veszélybe került volna, ezért azt követelte, hogy Svédországban kelljen bíróság elé állnia. A repülőn kiderül, hogy a menedékkérő nincs az utasok között, viszont egy másik kiutasított afgán menedékkérő fenn volt a gépen, így Ersson úgy döntött, hogy folytatja az akciót.

Az előírások szerint az utasszállító gépek nem szállhatnak fel, amíg az összes utas nem ül bekötve a helyén, viszont a személyzet nem alkalmazhat kényszert az utasokkal szemben, ha arra nem adnak okot. Az utasok között akadt, aki szimpatizált az aktivistával, mások ellenségesek voltak. A reptéri hatóságok nem voltak hajlandók Elin Erssont erővel eltávolítani, ő viszont nem tágított a tervétől. Ersson a közösségi médián keresztül telefonos videón kezdte közvetíteni, hogy mi történik. Végül közel 15 perc után leszállították a menedékkérőt, és ekkor az aktivista is távozott, az utasok tapsától kísérve.

Azóta mindkét menedékkérőt kitoloncolták az országból. Ersson továbbra is kitart amellett, hogy az akciójával nem követett el bűncselekményt.

Rovatok