Index Vakbarát Hírportál

Védőőrizetben a meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró menyasszonya

2018. október 22., hétfő 07:55

Törökországban védőőrizet alá helyezték a meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonyát – közölte vasárnap este az Anadolu török hírügynökség. A védőőrizetet Isztambul kormányzója rendelte el. A nőt ezentúl a török rendőrség a nap 24 órájában megfigyelés alatt tartja.

A szaúdi uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz és az ország trónörököse, Mohamed bin Szalmán egyébként vasárnap részvétét nyilvánította Hasogdzsi hozzátartozóinak. A királyi ház legfőbb képviselői telefonon beszéltek Hasogdzsi idősebb fiával, Száleh Dzsamállal – idézi az MTI az SPA szaúdi állami hírügynökség által kiadott közleményt.

Szaúd-Arábia szombaton beismerte, hogy Dzsmál Hasogdzsi meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátuson, jelentés szerint az újságíró dulakodás következtében vesztette életét. Ennek nyomán eltávolították posztjáról a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Szaúd-Arábia pedig „mélységes sajnálatát” fejezte ki a történtek miatt.

A Haber Türk török televízió ezzel egy időben arról számolt be, hogy az amerikai és a török elnök vasárnap telefonon megvitatta Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró halálának körülményeit. Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan telefonbeszélgetése során egyébként még szó esett a szíriai helyzetről, a nemrégiben Törökországban szabadon engedett Andrew Brunson amerikai lelkipásztorról, valamint az Egyesült Államok és Törökország együttműködéséről a terrorizmus elleni küzdeleméről is.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Trump nem elégedett az újságíró haláláról adott szaúdi magyarázattal, miszerint az ellenzéki szaúdi újságíró dulakodás közben vesztette életét hazája isztambuli főkonzulátusán. Szerinte számos kérdés vár még tisztázásra, a szaúdi fél még adós a teljes magyarázattal. (MTI)

Rovatok