Index Vakbarát Hírportál

Két hónapig ingyen dolgoznak a nők az Európai Unióban

2018. október 26., péntek 17:54

Az Európai Unióban (EU) a nők az átlagos órabéreket tekintve még ma is 16,2 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Magyarországon valamivel kedvezőbb a helyzet, a nemek közötti bérkülönbség 14 százalék. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, továbbá Marianne Thyssen és Vera Jourová uniós biztosok a november 3-án esedékes Egyenlő Díjazás Napja alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, az EU egyik alapértéke, hogy a nők és a férfiak egyenlők egymással – írja az MTI. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy ennek ellenére az éves béreket tekintve a nők két hónapig lényegében ingyen dolgoznak férfi kollégáikhoz képest.

A nyugdíjhelyzet még drámaibb

A nemek közötti bérszakadék nem csupán elvben tisztességtelen, hanem a gyakorlatban is. A nőket bizonytalan helyzetbe kényszeríti életpályájuk során, sőt nyugdíjba vonulásuk után még inkább, tekintettel a nemek közötti 36,6 százalékos nyugdíjkülönbségre" - fogalmaztak.

Mint közölték, a bérszakadék mögött több tényező húzódik meg.

R-R-R

Ugyanakkor, ahogy az egyenlő bérekben élenjáró északi országokban tartják, ez a kérdés, csakis a 3R, vagyis a representation, rights, resources felfogással közelíthető meg.

Vagyis a nőknek a különböző vezetői, politikai posztokon azonos jelenlét és azonos jogok járnak, különben az egyes államok rosszul gazdálkodnak az erőforrásaikkal.

Hiszen a tudásintenzív világunkban a humán erőforrás az vegyik legnagyobb érték, az az állam, amelyik furcsa társadalmi beidegződések miatt lemondanak az egyik legfontosabb erőforrásának a feléről, biztosan hibázik. A bizottság az egyenlő díjazás célkitűzés jegyében különböző programpontokat határozott el, de az ezekre fordított források nem tűnnek érdeminek.

Rovatok