Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy férfit az USA-ban küldött csőbombák ügyében

2018. október 26., péntek 20:19 | öt éve frissítve

Három nap alatt tizenhárom csőbombát küldtek az Egyesült Államokban. A bombaküldéssel egy pénteken Floridában őrizetbe vett férfit gyanúsítanak. A Cesar Sayocként azonosított férfiről egyre több minden derül ki az amerikai lapokban, korábban többször is őrizetbe vették már, 2002-ben pedig felfüggesztettre ítélték egy bombafenyegetés miatt.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter az elfogás után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 56 éves férfit többek között robbanószerkezetek illegális postára adásával, korábbi elnökök és más személyek elleni fenyegetésekkel gyanúsítják, amikért összesen 58 év börtönre is ítélhetik. A férfi hétfőn fog bíróság elé állni Floridában.

Christopher Wray FBI-igazgató leszögezte, hogy a csőbombákat még vizsgálják, de nem kamubombákról van szó. Sayoc ujjlenyomatát megtalálták az egyik demokrata képviselőnek küldött csomagon, így tudták azonosítani a férfit. További DNS-mintákat is elemeznek. Wray szerint lehetnek még olyan veszélyes csomagok, amik esetleg nem érkeztek meg a címzettjeikhez, ezért mindenkit óvatosságra intettek.

Wray azt mondta, hogy egyelőre túl korai indítékról beszélni. Sessions pedig hozzátette, hogy nem tudják kijelenteni, miért demokraták voltak a csőbombák célpontjai.

Egy fehér kisbuszt is lefoglaltak

A házilag összerakott csőbombák nagy része egy Miamihoz közeli csomagelosztó központon futott keresztül. A CNN szerint a DNS-minták elemzése mellett a rendőrök a telefonjának lenyomozása alapján jutottak el a férfihoz.

Miután a szülei elküldték otthonról, Sayoc egy fehér kisbuszban élt. A furgon ablakaiban Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt ábrázoló képek voltak kirakva. Az elfogásakor szemtanúk egy hangos durranást hallottak, amiről később rendőrségi források azt mondták, hogy fénygránátokat vetettek be.

Sayoc állítólag arról beszélt elfogásakor, hogy a csőbombái senkinek sem ártottak volna, és ő sem akart senkinek ártani. Azonban ügyvédje tanácsára azóta nem tett vallomást.

Felfüggesztettet kapott bombafenyegetés miatt

A gyanúsított korábban Brooklynban élt, mielőtt Floridába költözött volna. A CNBC szerint összesen nyolcszor is őrizetbe vették már korábban tettlegesség, lopás, csalás és kábítószer birtoklása miatt is. A férfit legutóbb 2014-ben tartóztatták le.

2002-ben konkrétan egy bombafenyegetésben bűnösnek is vallotta magát, egy év felfüggesztetett kapott. A rendőrségi jelentés szerint egy floridai közszolgáltató felrobbantásával fenyegetőzött, és azt mondta, hogy ez

„rosszabb lesz, mint szeptember 11-e".

Akkori ügyvédje szerint ez úgy indult, hogy Sayocnál kikapcsolták az áramot, és nem sikerült meggyőznie a szolgáltatót, hogy kapcsolják vissza. „Gondolom, ha azzal fenyegetőznék, hogy felrobbantom az irodájukat, akkor hamar visszakapcsolnák" – mondta. Ügyvédje szerint azhonban Sayoc valójában soha nem akarta beváltani a fenyegetését.

Egy több korábbi ügyben őt képviselő ügyvéd a CNN-nek tisztelettudónak és udvariasnak jellemezte Sayo cot, egyik rokona pedig nagyon kedves embernek mondta, és megdöbbentette az elfogásának híre.

Aktívan posztolt

Sayoc elég aktív volt különböző platformokon a közösségi médiában, de állítólag több Facebook-posztját is eltávolították korábban, miután jelentették őket. A különböző posztjaiban egyébként többek között azt állította magáról, hogy ő a promótere és a koreográfusa egy férfi sztripshownak. Volt főnöke, Tony Valentine szerint Sayoc maga is sztriptízből élt egy ideig az 1990-es években, és közben több államot is bejárt.

A Washington Postnak nyilatkozott  egy nő, aki egy pizzázóban volt Sayoc főnöke, ahol a férfi több hónapig futárként dolgozott, mielőtt januárban kilépett. „Hibbant volt, valami nagyon nem stimmelt vele" – mondta. A kiszállításhoz is használt fehér furgonján olyan képek voltak, amik miatt megkérték, hogy ne az étterem előtt parkoljon: levágott fejű bábuk, Ku Klux Klan, egy felakasztott fekete férfi, melegellenes szimbólumok voltak felragasztva. Nem küldték el, mert megbízhatóan dolgozott, de folyamatosan zavarta a munkatársait rasszista megjegyzésekkel és sms-ekkel.

Egyébként pedig egy időben profi pankrátor, máskor állatorvos akart lenni, és azt is írta a Twitteren, hogy korábban profi focista és ketrecharcos is volt. Ügyvédje szerint gyakran járt konditerembe, és egy ideig személyi edzőként is dolgozott. Ehhez egy rokona azt mondta, hogy 2004-ben szteroidok birtoklásáért vették őrizetbe, és akkoriban túl is tolta a szereket.

A férfiről azt lehet még tudni, hogy regisztrált republikánus szavazó, rendszeresen tweetelt arról, hogy a demokraták floridai kormányzójelöltjét, Andrew Gillumot Soros György támogatta. Sayoc elfogása után derült ki, hogy érkezett egy tizenharmadik csomag is, ezt a demokrata támogatóként ismert milliárdosnak, Tom Steyernek címezték, aki nemrég kétmillió dollárt adományozott Gillumnak.

Obama, Clinton és Soros is kapott

Az Egyesült Államokat az elmúlt héten lázban tartó ügyben olyan embereknek és szervezeteknek küldtek csőbombákat, akikben többek között közös volt, mindenki tudja róluk, hogy Trump és/vagy az amerikai szélsőjobboldal bírálói. Köztük volt többek között Barack Obama, Hillary Clinton, Soros György, Robert De Niro, és John Brennan volt CIA-igazgató is.

Egyik bomba sem robbant fel, és senki sem sérült meg. A szakértők szerint több szerkezet nem volt működőképes. A csőbombás csomagok egy részében egy fénykép is volt a címzettről, áthúzva egy vörös iksszel. Az ügyről itt írtunk bővebben>>>

(Borítókép: A CNN felvétele az egyik csőbombáról, ami a CNN New York-i irodájába érkezet 2018. október 24-én. A csomag John Brennan korábbi CIA-igazgatónak volt címezve. Fotó: CNN / AFP)

Rovatok