Index Vakbarát Hírportál

Mexikó menedékjogot adna a migránskaraván tagjainak

2018. október 27., szombat 23:00

Ideiglenes munkavállalói engedélyt ajánlott fel a mexikói állam az Egyesült Államok (USA) irányába a közép-amerikai migránsokból és menekültekből álló karaván tagjainak, ha az országban maradnak és menedékkérelmet nyújtanak be – írja a BBC.

A mexikói elnök, Enrique Peña Nieto által bejelentett menekültügyi program olyan közép-amerikaiakra vonatkozik, akik Mexikóban szeretnének menedékkérelmet benyújtani. "A program viszont csak azok számára nyitott, akik betartják a mexikói törvényeket" - mondta az elnök. A program keretében a menedékkérők ideiglenes személyi igazolványt és munkavállalói engedélyt kapnak, a gyerekeik iskolába járhatnak és helyi hostelekben biztosítanak nekik lakhatást.

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból két hete elindult, akkor még 3000 főből álló, de mostanra nagyjából 7000 emberesre duzzad csoport szombaton Mexikó Chiapas nevű államában, Arriagában volt. Donald Trump amerikai elnök múlt héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. A mexikói kormányzaton ezért nagy a nyomás, hogy valahogyan az országban tartsa a migránsokat és menekülteket.

A legtöbb bevándorló azt mondja, nem változtat eredeti tervén, és nem akar megállni, amíg nem ér az Egyesült Államokba. "A legtöbbünk terve, hogy átmegyünk a határon. Én is ezt tervezem" - mondta a hondurasi Jose Santos a BBC-nek. "Bár itt nyugodtabb az élet, mint otthon, ez még nem az USA, ahol jobb életünk lehetne. Mert ez a célunk: hogy jobb életünk legyen" - mondta.

A karaván egy másik tagja szerint a mexikóiak ajánlata egy elfogadható B terv, mert az biztos, hogy nem tudnak visszamenni Hondurasba. A karaván tagjai azt mondják, Guatemalában, Hondurasban és El Salvadorban üldözik őket vagy a szegénység elől menekülnek.

Csütörtökön Trump Twitteren azt üzente a karavánnak, hogy forduljanak vissza. A migránsok közül ugyanakkor sokan menedékkérelmet akarnak benyújtani az Egyesült Államokban, amire a nemzetközi jog alapján lehetőségük van, amennyiben anyaországukban üldözik őket. Júniusban Jeff Sessions amerikai belügyminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy a bandaháborúk és családon belüli erőszak áldozatai nem kapnak automatikusan menedéket az Egyesült Államokban.

Az USA-ban 10 nap múlva lesznek félidős választások, és Trump a kritikusai szerint az illegális migráció témájával igyekszik mozgósítani a választóit.

Nyitókép: hondurasi férfi tart 4 éves kislányával, Allisonnal az Egyesült Államok felé, október 27-én, valahol Arriaga város egyik külső negyedében (Adrees Latif /Reuters)

Rovatok