Index Vakbarát Hírportál

Sanders és volt görög pénzügyminiszter, Varufákisz összefognak Bannon ellen

2018. október 27., szombat 17:47

November 30-án az amerikai Vermontban gyűlik összes a Progresszív Internacionálé a Hillary Clintonnal szemben a demokrata elnökjelöli címért folytatott küzdelemben alulmaradó Bernie Sanders és a volt görög pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz részvételével – jelentette be Varufákisz Rómában, írja a Buzzfeed News.

Trump extanácsadója, a Breitbart-alapító Steve Bannon nyáron jelentette be, hogy jobboldali populista alapítványt hoz létre, hogy jobboldali kezdeményezéseket lásson el anyagi és szellemi tőkével Európában. 

Varufákisz elmondása alapján a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy ennek a kezdeményezésnek az ellenzékét szervezzék össze, bár arról nem sok konkrétumot árult el, hogy pontosan mire készülnek, a volt görög pénzügyminiszter azt mondta, hogy a mozgalom "koherenssé tenné" a progresszíveket. Amikor arról kérdezték, hogy konfrontálódna-e Bannonnal, azt mondta "persze, mérjük össze az erőnket". Azt is elmondta, hogy a migrációellenes olasz miniszerelnökhelyettest Matteo Salvini és a német belügyminiszter, Horst Seehoofer szövetségét szélsőségesek összefogásának tartja.

Varifákisz azt is elmondta, hogy a mexikói elnököt, Andrés Manuel López Obradort is meghívják az új mozgalomba, bár az elnök szóvivője nem tudott arról, hogy Obrador hivatalos meghívást kapott volna.

Varufákisz egyébként a Európai Tavasz néven önálló párttal indul az EP-választásokon. Bernie Sanders platfromjának Demokrata párton belüli nyomulásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok