Index Vakbarát Hírportál

Macron reagált Merkel bejelentésére

2018. október 29., hétfő 21:25 | aznap frissítve

Emmanuel Macron francia államfő rendkívül tiszteletre méltónak nevezte Angela Merkel német kancellár döntését, hogy lemond az pártelnöki pozíciójáról, és hogy nem indul majd újra kancellárnak. Merkel hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul ismét pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson, írja az MTI.

"Ez az ő döntése, rendkívül tiszteletre méltónak és rendkívül méltóságteljesnek tartom" - hangsúlyozta a francia államfő az Elysée palotában tartott sajtótájékoztatóján. Macron kiemelte a német kancellár szilárd elkötelezettségét az európai értékek melllett, továbbá, hogy - mint fogalmazott - eddig is nagy bátorsággal vezette országát.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter nyilatkozatban méltatta a német kancellár fontos szerepét az Európai Unió stabilizálásában, és támogatásáról biztosította Angela Merkelt hivatali ideje fennmaradó részére.

Az amerikai kormány nem fűzött kommentárt a kancellár hétfői bejelentéséhez. "Ismert előttünk a bejelentés" - fogalmazott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője washingtoni sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy német belpolitikai ügyről van szó, s megerősítette: az amerikai kormány továbbra is együtt kíván működni Angela Merkellel és a német kormánnyal.

Rovatok