Index Vakbarát Hírportál

Trump inváziónak nevezte a mexikói migránskaravánt, több ezer katonát küld a határhoz

2018. október 29., hétfő 17:46

 Az Egyesült Államok több ezer katonát is küldhet a mexikói határra a migránskaraván miatt, bár pontos számukat egyelőre nem határozták meg - közölte egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel hétfőn. Az illetékes által említett nagyságrend ezáltal jóval meghaladná az eddig emlegetett 800-1000 fős katonai kontingensről szóló értesüléseket, igaz, a Pentagon nem kívánta kommentálni az értesülést, hiszen a bevetés még tervezés alatt van.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn inváziónak nevezte a határra érkezett migránskaravánt, és azt is írta Twitter-bejegyzésében, hogy a karavánban bandatagok, illetve több nagyon rossz ember is van, bár nem közölte, mire alapozza kijelentését.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter a múlt héten engedélyezte a csapatok és más katonai eszközök telepítését az amerikai-mexikói határra. A miniszter azonban nem említett konkrét számokat a tervezett csapattelepítésre vonatkozóan. Tisztségviselők akkor azt mondták, hogy október 30-tól legkevesebb 800 katonát küldhetnek a határra.

Később Terrence O'Shaughnessy tábornok, az Egyesült Államok északi parancsnokságának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy 5200 katonát vezényelnek a határra, egy részüket fel is fegyverzik.

Trump ismételten hangsúlyozta, hogy nem engedi be az Egyesült Államokba a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok - eltérő becslések szerint 3500-7000 fős - karavánját.

Index / MTI

Rovatok