Index Vakbarát Hírportál

Merényletre készült az iráni hírszerzés a dán rendőrség szerint

2018. október 30., kedd 16:58

Egy embert őrizetbe vett a dán rendőrség, mert állításuk szerint az iráni hírszerzés merényletre készült a skandináv országban, írja az MTI.  A vád szerint a norvág állampolgárságú, de iráni származású férfi részt vett egy dániai terrorcselekmény előkészítésében.

A dán titkosszolgálat vezetője az újságíróknak azt mondta, hogy a merényletkísérletet meghiúsítandó indítottak szeptember végén nagyszabású rendőri akciót, amelynek keretében elvágták egy időre a fővárosnak helyet adó Sjaelland szigetet az ország többi részétől, és leállították a Svédországba és Németországba induló kompjáratokat is. A dánok munkáját egyébként segítette a svéd és a norvég hírszerzés is.

A dán külügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette a hírt, és jelezte, hogy Dánia már tárgyal az európai partnereivel, és nem hagyja szó nélkül az esetet.

A merénylettel a fővárostól délnyugatra található Ringstedben élő irániak csoportját vették volna célba, akik az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalomhoz tartoznak. Ez a csoport azzal a céllal jött létre, hogy független államot hozzanak létre Huzisztán tartományban, az iráni-iraki határnál, amely kőolajban gazdag.

Az irániak szerint ez a mozgalom a felelős azért a támadásért, amely Huzisztán központjában, Ahvázban történt egy katona díszszemle során, és a merényletben legalább 25-en meghaltak.

A legfrissebb hírek szerint Dánia vissza is hívta konzultációra az iráni nagykövetét, illetve uniós szankciók szorgalmazásába kezdenek Iránnal szemben.

Rovatok