Index Vakbarát Hírportál

Ausztria nem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

2018. október 31., szerda 10:18 | aznap frissítve

Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány szerint tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget - írja az MTI az osztrák kormány közleménye alapján.

"Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez" - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár. A szerződés több pontját élesen bírálják, főképp azt, hogy szerintük összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal.

Az ENSZ 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg a migrációs csomag elfogadásáról. Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Lengyelország szintén hasonló lépést fontolgat.

Az ENSZ-dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban.

Október elején arról számoltunk be, hogy Ausztria és Dánia közös migrációs tervet dolgozott ki. A két ország egyetért abban, hogy addig nem szabad tartósan menekülteket letelepíteni az Európai Unióban, amíg a közösség nem változtat migrációs politikáján.

Rovatok