Index Vakbarát Hírportál

A migráció körüli problémákat emlegeti, és Merkelt bírálja egy újgenerációs CDU-s

2018. november 1., csütörtök 15:47 | aznap frissítve

Nem szabad elhallgatni a migráció körüli problémákat, hanem beszélni kell róluk, és meg kell oldani őket, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) csak így nyerheti vissza régi erejét és hitelességét, olvasható abban az írásban, amelyet Jens Spahn, a CDU fiatal nemzedékének legfontosabb alakjaként számon tartott politikus jelentetett meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ).

Miután Merkel hétfőn bejelentette, hogy decemberben nem indul újra a CDU elnöki posztjáért, több jelölt és önjelölt tűnt fel. Közülük az egyik esélyes befutó a 38 éves Jens Spahn, aki mögött már komoly politikai karrier áll. A homoszexualitását nyíltan vállaló, rendkívül ambiciózus, politikai értelemben konzervatív Jens Spahn jelenleg Merkel kormányának egészségügyi minisztere. Spahn már 2015-ben kiadott egy könyvet, amelyben az állam kudarcát járta körül a migrációval kapcsolatban, nyílt, tabumentes vitát követelt a kérdésről, miközben erősen kritizálta Merkel wilkommenskulturját.

Spahn a cikkben ismerteti programját a pártelnöki posztra.  Elemzők szerint jelzésértékű, hogy a cikk ebben az újságban jelent meg, Angela Merkel ugyanis 1999-ben éppen egy FAZ-vendégkommentárban szólította fel távozásra korábbi mentorát, Helmut Kohl kancellárt. Jens Spahn azt írja: Merkel csaknem két évtizeden keresztül sikeresen irányította a CDU-t, és a Kohl-korszak után átvezette egy új korszakba, amiért a párt köszönettel tartozik neki.

Most ismét korszakváltás zajlik, ezért nemzedékváltást kell végrehajtani a CDU-nál.

Spahn szerint nem jobboldali fordulatra van szükség, hanem a modern konzervativizmus politikájára: "minden politikai stílusnak megvan a maga korszaka, a mi korszakunk pedig modern és értéktudatos, digitális és analóg, európai és nemzeti, vállalkozóbarát és szociális, nőies és férfias" - olvasható az MTI által készített összefoglalóban.

Spahn szerint mindennek a CDU vezetésében is meg kell mutatkoznia. A pártnak újra meg kell határoznia a keresztény és demokrata politika lényegét, és nem másokból kell kiindulnia. Tevékenységét nem határozhatja meg a párttól jobbra elhelyezkedő "bomlasztók demagógiája" - utalt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra, de szerinte ugyanez érvényes a Zöldek "látszólag modern populizmusára" is.  A CDU-tól szerinte főleg azért állnak át szavazók az AfD-hez és a Zöldekhez, mert nem világos, hogy miről szól a politikája: " Csak akkor vagyunk vonzók, ha saját válaszokat adunk a nagy társadalmi kérdésekre, és megmutatjuk, miként lehet ezeket lefordítani jó és konkrét politikára".

Spahn azt írja: a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kezdettől fogva a biztonság és a jogállamiság volt az egyik legfontosabb témája. A jogállam és a közbiztonság alapvető feltétel a liberális európai társadalmak működéséhez, mert csak ezek révén nyílik tér a szabadságnak és az individualitásnak.  Spahn szerint

a migráció kérdése az elefánt a szobában, vagyis a fő probléma vagy tabu, amelyet mindenki lát, de senki nem beszél róla.

A migráció kérdését "sok polgár szerint nem tárgyaltuk ki és nem oldottuk meg", írja a politikus. Az EU-s külső határ hatékony védelme, az Európán belüli elosztás és a sikeres integráció feltételeinek megteremtése régóta beteljesítetlen ígéret - fogalmazott.

Németország továbbra is a rendezetlen bevándorlás célpontja, és a túlnyomórészt férfiakból álló bevándorlók csoportja évente akkora nagyságrendet jelent, mint egy Kassel vagy Rostock méretű (kb. 200 ezer fős) város lakossága. Ezt a folyamatot korlátozni kell, és jobban kell irányítani, a menedékjogi szabályozást és az előkészítés alatt álló bevándorlási törvényt pedig át kell dolgozni, és a két területet okosan szét kell választani egymástól.

Angela Merkel az utóbbi hetekben a 2015-ös menekülthullámmal kapcsolatos döntések körüli viták beszüntetését sürgette, de Spahn szerint ez nem ilyen egyszerű:

a német társadalom nem teljesíti azt a jámbor kérést, hogy egyszerűen ne is beszéljünk többé 2015 szeptemberéről, mert nem tűnnek el a fejekből azok a képek, amelyek alapján az az érzés keletkezett, hogy az állam és a politika elveszítette az ellenőrzést a folyamatok felett.

A CDU/CSU pártszövetség vezetésében három éve tart az ádáz vita arról a kérdésről, hogy helyes volt-e beengedni a menedékkérőket 2015 szeptemberében. A két párt nemigen jutott közös megoldásokra, mert a felszín alatt valójában arról szól a vita, hogy kinek volt igaza.

Erőnket és egységünket csak akkor szerezhetjük vissza, ha túllépünk ezen a régi csatán, és előremutató, nyílt vitát folytatunk arról, hogy mi szükséges a humanitás, a menekültek támogatása, a rend és az ellenőrzés összeegyeztetéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy egy másik esélyes elnökjelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár szerint a CDU/CSU úgy járhat a menekültpolitikával, mint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az Agenda 2010 nevű - szociális megszorításokat tartalmazó - programmal, amely több mint egy évtizede belső konfliktusokkal terheli a szociáldemokratákat és visszavetette választói támogatottságukat, Jens Spahn úgy vélte: a menekültpolitika csak akkor vezet az SPD sorsához hasonló hanyatláshoz, ha a vitát nem viszik el a döntésig, hanem eredmény nélkül berekesztik.

Rovatok